Berat Terkini

2 comments

Rata-rata bila lepas bersalin je, mesti semua pun runsing pasal berat badan naik mendadak -__-''. Tapi kisah aku lain macam sikit. Masa 9 bulan pregnant haritu, berat aku 50kg. Siap kena sound dengan doc sebab berat aku macam tak naik sedangkan berat baby dah dah 3.3kg.

Lepas deliver, berat aku 47kg. Masa ni aku dah berazam lepas bersalin nak maintain berat badan aku at least 42kg. Tapi dalam masa yang sama, aku risau gile bila semua seluar jeans dengan baju aku semua sendat sana sini. Seluar aku mostly saiz 24 or 25. Lepas bersalin tu, semua tak muat okehh...Tetiba aku stress yang amat. Baru aku tau macamana perasaan orang bila seluar semua tak muat sebab lemak di sana sini. Waktu aku habis berpantang tu, nak raya plak. Tension kata ko!!. Terus buat muka kesian kat en adha suruh belanja seluar jeans baru. 

Aku plak tak terfikir yang lepas bersalin ni badan akan mengembang and amik masa untuk mengecut balik. Aku ingatkan lepas je anak keluar, saiz badan pun terus kecik. Sangkaan aku meleset. Lagipun aku fully breastfeed, katanya kalau BF baby berat cepat turun.hohoho....Waktu berpantang haritu pun aku takde la over sangat pantangnya. Even ubat jamu Nona Roguy yang pil Pythonatal tu pun aku tak makan sebab takut susu jadi kurang. Time ni terus rasa nak kuruskan badan jadi macam before bersalin. Puas la en adha cakap berat aku dah ok and even better dari yang before. Sebab berat aku before ni pregnant 37kg je kot.hahaha...Ya..aku memang kategori underweight =___=

End up aku pasrah je dengan berat aku. Terus simpan semua levis-levis favorite aku. Tetiba, lepas raya haritu, aku rasa seluar jeans baru macam dah longgar. Keluarkan balik levis terus try and taadaaaa....dah muat!!!seronok kemain mak....hahaha...Until today, berat aku dah back to normal macam before delivery 38kg. Aku rasa aku memang susah nak naikkan berat aku. Berat aku memang camni sejak zaman belajar lagi. Nak ke 40kg tu pun payah. Masa pregnant tula first time aku tengok angka 50kg.

Masa pregnant haritu lagi, en adha dah pesan kalau berat aku over sangat lepas bersalin,dia suruh aku g jogging and jaga makan kalau nak kurus balik. En adha ni obses pasal berat badan ni. Dia tak suka kalau aku gemuk. Pastu pada dia, kalau nak kurus kena exercise and makan healty food. Takde makna la nak masuk london weight management ke hape..Tapi sekarang macam dah terbalik, lepas dah ada anak, dia plak yang gemuk.hahaha..mungkin sebab environment kerja dah tak macam dulu.

For me, biarlah berat macamana pun asalkan sihat. Alhamdulillah aku sihat and takde plak penyakit. Aku rasa untuk aku naikkan berat aku agak susah sebab aku dah memang baka kering-kering. Bapa aku memang kurus kering and tinggi sejak dari dulu hingga kini.So, aku percaya aku mewarisi berat badan babah.hehee...

Tapi at the same time, aku still berharap berat aku naik le sikit sebab sekarang ni nak dukung si budak gebob tu pun dah mengah. Baru 4 bulan kot. Sekarang ni pun berat dia dah dekat 8kg, lagi 2 bulan ntah bape agaknya....mau pengsan kot nak dukung. Bila tengok anak, orang mesti tak caye aku maknya.hehehe...

Mungkin ramai cakap aku bertuah tapi aku rasa tak gak sebab berat aku still underweight. Cuma bestnya, aku still boleh pakai baju saiz S, seluar saiz 24 or 25.hahaha..Mungkin juga sebab aku BF hadif antara penyumbang kenapa berat aku maintain. So sekarang aku dengan rasa tak bersalah makan je apa aku nak.Cuma lebihkan makanan berkhasiat untuk maintain milk production untuk Hadif. At the same time still kena paksa g jogging dengan en adha untuk kesihatan katanya. Sekarang teammate jogging dah tambah lagi sorang. Tapi dia main tipu sebab dia jogging atas stroller.hehehe...

Camne tak debab,orang jogging dia tidur
-____-''

en adha tolong jogging lebih skit ye

Hopefully, berat aku naik sikit lepas ni supaya aku larat nak dukung si debab tu. Lastly, aku bersyukur dengan keadaan aku sekarang, biarlah kurus asalkan sihat ;P

p/s: esok check up 4 bulan hadif..agak-agak bape berat si debab tu ;)


Wordless Wednesday

3 comments


Hajat babah dengan mamanya nak belikan bumbo seat ni
Apakan daya peha si anak gemuk terlebih
Nak angkat anak,dengan bumbo seat terangkat sekali.hahah
Terus cancel belikan bumbo seat untu si gebob
Terpaksa la ribakan aje anak yang dah dekat nak 8kg ni
-_____-''

p/s: Hadif sudah 4 bulan harini.Lagi 2 bulan dah boleh makan.yum..yum...

Majlis Aqiqah + Selamat Pengantin Baru Man & Eli

3 comments

Sebelum entry ni jadi entry terperam, better aku taip cepat-cepat supaya boleh menjadi satu memori di kemudian hari. Alhamdulillah, dah selesai lagi satu tanggungjawab kami sebagai parents untuk buat aqiqah si budak gebob tu. Majlis ni dah setel pun 29 September 2011 berlangsung kat kampung aku kat Tapah. Lagi sekor kambing plak akan di aqiqahkan kat kampung en adha raya haji ni,insyaAllah.

Majlis aqiqah ni sebenarnya tumpang majlis wedding sepupu aku, anak kepada anjang aku. Tu yang nampak meriah..mana tak nya majlis naik buai kat dewan kot, siap atas pelamin lagi.hehhe..Thanks kepada pengantin dan family sebab bagi anak kami tumpang majlis ni ye. Ooh..anak along aku pun join sekali sebab umur anak kami beza dua minggu je. Anak aku lahir dulu pastu baru kakak ipar aku plak bersalin. So, mama and babah aku dapat dua orang cucu sekaligus, tapi dua-dua pun lelaki +____+

Meriah tak naik buai anak aku, siap ada pelamin
*____*

Majlis naik buai mula dalam pukul 10pagi. Ada marhaban bagai. Makcik marhaban ada dalam 10 orang. Buai tu pun aku just sewa yang self pick up je. Yelar, kat Tapah ni mana nak cari orang buat sewa buai bagai macam kat KL. Selamat ada pelamin orang kawin, so terus jadi back drop yang amat cantekkk...

Sesape nak sewa boleh search
Sewa RM 150 



Okey, masalah mula menjelma bila makcik tu suruh letak baby dalam dalam buai tu. Masa time ni hadif memang dah tidur setelah didodoi oleh en adha. Time letak dalam dalam buai tu dia tidur lagi. Bila tiba masa makcik tu mula marhaban je, terus dia menangis key note paling tinggi. hahaha...

Satu masalah anak aku ni, dia dalam hati ada taman sikit -___-''. Kalau orang tinggi suara sikit, udah la dia ingat orang marah dia. Makcik-makcik tu plak marhaban pakai microphone, so suara memang sah-sah kuat, tu yang dia bantai menangis ingat makcik tu marah dia. Adoii laa....Sepanjang dalam buai tu memang dia nangis le. Time makcik-makcik tu stop marhaban sebab nak tukar lagu, dia diam. Mula marhaban balik, dia pun marhaban dalam buai tu.hahahah...hai la anak, rugi mama sewa buai cantik-cantik tau

Menangis sampai tercabut kasut
+___+

Anak along aku plak, sebelum masuk buai tu dia asyik la menagis. Masuk je dalam tu, terus lena tidur. Terbalik plak dengan aku ni. Lagipun, anak along tu memang tidur dalam buai pun. So,dia memang suka bila dapat masuk dalam tu.

Terus senyap dapat tidur dalam buai

Kambing aqiqah tu catering tu masak kurma. Sangat sedap sebab aku yang memang tak makan kambing ni pun boleh tersuka plak. Catering pun still pakai catering masa aku kawin dulu. Kambing tu pun dia yang uruskan and dia tolong masakkan secara percuma, just bayar duit kambing je. Alhamdulillah, murah rezeki hadif ;P. Overall food sangat sedap sebab semua pun puji makanan sedap.

Anak & menantu

Sempat bergambar berdua sementara anak tidur

Muhammad Ar-Rayyan Afham
Anak along aku, comel tak?

Dah setel satu tanggungjawab. Tinggal raya haji ni aqiqah lagi sekor kambing. Rezeki murah lagi sebab mak en adha yang sponsor kambing tu. Alhamdulillah..

Ehh..tak lupa gak, Selamat Pengantin Baru Man & Eli. Terima kasih daun keladi ye bagi tumpang majlis korang. Terus orang semua ingat majlis naik buai anak aku havoc gile sebab ada pelamin bagai.hahaha....

Ni la pengantinnya.
Amik berkat semoga dapat anak gebob macam anak aku

p/s: semua stress pasal berat lepas bersalin, aku pun nak stress gak *_*



3 bulan

4 comments

Hobi terbaru = main air liur *__*

Nama glamer terbaru dia ialah "Gebob" +___+
Berat :- 7.2kg *pengsan nak dukung*
Tinggi :- 58cm

Dah mula nak meniarap. Dah berjaya 5-6 kali (keep it up boy!!)
Alhamdulillah still breastfeed until now
Mulut dah bising nak bersembang dengan orang
Dah pandai tak nak tidur siang. Nak ajak orang main je
Tak minat dengan toys tapi suka dengan buku -good boy!-

Semoga membesar dengan sihat ya gebob mama

Gambar terkini kami sekeluarga


p/s:- duduk di rumah membesarkan anak adalah saat yang indah

Demam Kuning & Cara Mengatasinya

11 comments

*Entry ni dah lama dalam draft,baru nak publish.harap maaf*

Aku rasa boleh katakan setiap baby yang lahir mesti kena kuning. Sama ada teruk atau tak je. Ada juga yang tak kena, kira beruntung la kan. My baby hadif pun kena gak. Aku discharge dari hospital hari isnin. Hari rabu nurse dari Klinik Kesihatan datang rumah buat check up. Tetiba dia cakap hadif ada kuning. Petang tu juga kami bawa dia g Klinik Kesihatan.

Sampai je sana, terus kena cucuk kat tumit untuk amik darah. Hantar lab pastu result keluar, jaundice hadif tahap kritikal. Bacaan dia 297. Paling tinggi 308 rasanya. Ya Allah time tu jantung rasa nak tercabut. Doctor terus suruh bawa g hospital. Kami terus cakap nak ke hospital Putrajaya and doc bagi referral letter. Immediately en adha drive ke hospital. Sampai sana terus kena tahan. Sebab hadif kes kritikal, dia terpaksa di tahan di putrajaya je sebab kalau tak sampai tahap kritikal, baby akan ditransfer ke Wad bersalin berisiko rendah yang kat presint 8 ke 9. Aku tak sure.

Menurut kata nurse tu, ibu yang berdarah O, baby memang berpotensi untuk dapat jaundice and aku memang darah O. Alhamdulillah, aku memang breastfeed hadif dari dia lahir haritu. Susu ibu adalah yang terbaik untuk kurangkan jaundice. Nak menitik air mata aku bila tengok hadif kena tinggal kat wad tu duduk bawah biru. Bila tanya sampai bila kena tahan, nurse tu cakap depends kat baby. Kalau baby kuat, kejap je.
Alhamdulillah, hadif memang baby yang kuat, esoknya dah boleh discharge. Tapi hadif still kena pantau. Balik tu hadif memang tidur je and tak aktif. Baby yang kena jaundice memang akan pasif and banyak tidur.

Esoknya, still kena bawa hadif pergi amik darah and again, jaundice dia still ada and still belum tahap normal. Bacaan normal is below 150. Disebabkan still tak normal macam-macam petua yang orang sekeliling bagi.
Antara yang aku try, mandikan dengan ubat sensei cina tu. Yang ni manager aku punye petua. Tapi mungkin badan anak aku tak boleh terima, bukan main kurang. Makin naik kuningnya ada la -___-''

Last sekali, mama dapat petua dari kawan dia. Petuanya bagi baby minum air anggur hijau then mandikan dengan air daun kucai. Masa ni aku agak susah nak terima sebab yang aku tau, baby bawah umur 6 bulan tak boleh diberi makanan lain selain dari susu ibu. Tapi mama cakap bagi sikit je. Dengan tawakal aku bagi juga. Just ambil sebiji anggur tu, lenyekkan and bagi airnya kat baby.

Lepas minum air tu, Hadif memang asyik poo-poo dengan banyaknya. Daun kucai tu plak, just ramas-ramas dalam air mandian. Memang anak aku udah bau macam kebun sayur.hahah..Kuning tu turun but still bukan bacaan yang normal. Aku keep bagi air anggur tu and mandikan dengan air daun kucai tu. Nurse kat KK tu cakap kalau dalam masa 14 hari kuning tu tak normal, baby kena refer ke hospital sebab dah jadi kes prolong jaundice. Hari yang ke 14 tu, aku berdoa sangat-sangat hope dia ok. Alhamdulillah akhirnya bacaan tu normal ^___^

Sesapa nak try petua ni bolehlah tapi aku tau sure ada yang akan tak setuju sebab bagi baby minum air anggur tu. Tak payah nak kondem sangat, kalau rasa tak nak cuba tak yah buat.hahah..Sebab aku pernah nak wat hati mulia bagi petua, last-last bagi syarahan plak kat aku. Pada aku petua yang tak memudaratkan baby aku, tak salah nak cuba. Kalau takut baby tak boleh terima or takut kembung ke, cuba bagi sikit dulu. Tapi at the same time sila bagi susu dengan sekerap yang boleh. Aku memang akan breastfeed Hadif every one hour.

p/s: hati ibu mana tak sedih kalau anak sakit

Review :- Wad FPP Putrajaya

4 comments

Anak dah masuk 3 bulan baru nak cerita pasal servis FPP Putrajaya ni. Oklah dari tak cerita langsung. At least aku share something pada sape-sape yang nak deliver under FPP ni. Ikutkan aku ada cakap yang nak deliver kat KPMC, Kajang. Tapi lepas discuss dengan en adha, dia suruh aku deliver je kat FPP sebab aku g check up kat KPMC tu pun tak sampai 5 kali. So, doctor Hamidah lebih tau pasal condition aku in case kalau jadi apa-apa.

Kalau tanya aku puas hati or tak dengan servis kat FPP ni, aku sangat puas hati. Even aku ada baca bad  review orang lan pasal FPP ni, alhamdulillah time aku semua ok. Bahagian masing-masing aku rasa. Cuma aku ralat, doctor Hamidah tak sempat sampai masa aku nak deliver. Untuk yang amik skim FPP ni, masa hari nak deliver tu, sila ke wad bersalin hospital Putrajaya yang atas bukit tu. Masa daftar just inform yang u all under FPP. Sementara nurse tu daftarkan korang, husband kena g bayar bayaran cagaran RM3000.

Bayaran tu untuk bil. If kurang dari 3 ribu, diaorang akan return back tapi kalau lebih kena tambah. Selalunya normal delivery tak sampai pun 2 ribu. Untuk part birth experience aku, korang boleh refer entry ni

Detik Kelahiran Adli Hadif-part-1

Detik Kelahiran Adli Hadif-part-2

Lepas je settle semua delivery proses dan proses jahit menjahit tu, nurse tu transfer aku ke wad. Untuk FPP patient, diaorang hantar ke wad 5A. Masa aku sampai kat sana, terus terdetik,oohh..ok not bad wad nye. Sangat selesa dan rasa macam private hospital. Toilet pun memang dalam bilik tu, ada sofa, tv tapi limited channel la kan. Astro memang takde la. Takde makna nak tengok tv lepas bersalin tu, mata rasa nak tertutup je pun.hehehe...


Tak lama lepas tu, ada nurse masuk untuk bagi penerangan pasal wad tu. Nursery room untuk baby memang takde. So, baby memang akan tidur dengan ibu sepanjang malam. Husband memang boleh temankan sepanjang masa cuma takde katil. Malam tu en adha just tidur atas sofa je. Mata dah ngantuk and penat, kat mana pun boleh lelap -___-


Menu sepanjang dalam wad pun boleh pilih sama ada nak menu berpantang or tak. Of course aku pilih menu berpantang. Lepas aku deliver tu memang ada makan malam yang diaorang sediakan. Tapi aku rasa tu bukan menu berpantang kot sebab lauk ayam rendang rasanya. Lagipun time tu aku still kat labor room belum lagi transfer masuk wad. Aku tak makan sangat pun sebab memang takde selera.

Pagi esoknya ada bubur nasi dengan air milo kot. Aku dah tak berapa nak ingat.huhu...rasa not bad sebab tekak aku still boleh terima. Cuma aku tak minum air sebab aku memang tak minum milo. Lunch ada sup ikan tenggiri and sayur. Rasanya sedap sampai licin la aku makan.hahaha...Minum petang and makan malam berikutnya aku tak sempat rasa sebab aku dah discharge lepas lunch tu.

Malam tu, kami tidur dengan aman sebab hadif memang tidur dengan lena. Tapi dalam pukul 3 pagi, ada nurse ketuk pintu bilik tanya anak aku nangis kenapa. Aku cakap takde plak dia nangis. Rupanya, bilik sebelah anaknya menangis-nangis. So, jangan risau, if u all tak boleh handle anak masa dalam wad tu, ramai nurse boleh membantu.

Papi-pagi tu dah ada orang datang cuci toilet, cuci bilik, tukar cadar bagai. Bagi baju and kain baru. Even nurse pun datang ambil baby untuk cuci and mandikan. Layanan pun ok. Pagi tu nurse siap tanya susu aku ok tak and baby boleh latch or tak. Alhamdulillah aku memang takde problem susu sebab susu aku kuar je and hadif pun takde mengamuk tak cukup susu. Nurse tu cakap, if susu macam tak produce dia akan hantar ke unit urutan tradisional. So that, diaorang akan urut breast untuk melancarkan pengeluaran susu. Baguskan ada servis urutan camtu. At least kalau ada problem susu tak kuar ke, boleh terus g urut. Takde la stress ke apa ke.

Total charges untuk aku yang normal delivery + warded 1 malam + ubat + labour room charges = RM1469.90. Kalau charge untuk c-sect aku tak tau bape. Tapi aku pernah tanya masa mula-mula nak register dulu, kata nurse tu kalau c-sect tak lebih dari 5k. Untuk lebih kepastian, korang boleh call direct ke FPP. Camne nak book under FPP? Korang boleh baca entry aku before ni

Full Paying Patient-FPP-Hospital Putrajaya

Overall aku puas hati dengan servis FPP ni. InsyaAllah lagi 2 tahun aku datang balik.eehhheehh..hahaha..Hopefully, entry aku ni dapat beri guideline pada bakal-bakal ibu yang nak bersalin under FPP ni.

p/s: usia anak aku dah 3 bulan rupanya. Cepat betul masa berlalu ;P