Hasil dari Motherhood Expo & My Dear Warehouse Sale

8 comments

Seperti yang telah dicanang-canangkan sebelum ini, akhirnya aku berjaya menjejakkan kaki ke Motherhood Expo tu. First time ke expo baby ni. Makanya bakal ibu dan ayah ini agak bluurr...-____-.
Aku dengan en adha sampai lebih kurang pukul 11. Ooohh..tak lupa mama aku pun ikut kebetulan dia datang rumah kami Jumaat tu. Idea en adha supaya kami tawaf secara zig zag. So,takde la booth yang tertinggal. Aku sebagai perempuan tak pernah terfikir semua tu. Nampak je benda murah aku redah..^___^

Pendapat aku, expo KLCC ni tak berapa nak menarik since tak banyak booth. So, duit kami pun tak habis banyak.hahah..Meh aku share apa yang aku beli.
Antara booth yang aku g ialah Pureen. Memang dah aim beberapa item.
Baby wipes (100s) x 2= RM9
Baju baby sepasang = RM15
Liquid cleanser = aku lupa
Softener = aku lupa

Aku rasa baby wipes tu memang berbaloi untuk beli.Ingat nak beli lagi masa kat Midvalley nanti. Then nak beli detergen juga. Haritu nak beli tapi kesian kat en adha nak bawa banyak sangat. Tu pun dia cakap dah nak patah bahu.hahahha....

Pastu ada gak aku jalan-jalan kat booth-booth lain. Tapi banyak yang jual stroller. Aku ada berkenan satu stroller Elle tu. Cun and harga juga affordable. Tapi telah direject oleh en adha. Katanya Elle bukan pembuat stroller, Elle pembuat baju.hahahh..susah ok nak racun otak dia since dah berkenan dengan Quinny. Tapi harga Quinny pun mahal kat expo ni. Murah lagi beli online.

Pastu aku terus ke booth Autumz.

Storage bottle (10) free 5 milk stroge bags = RM28
Printed cloth diaper (AIO) = RM29

Storage bottle tu ada lagi yang murah tapi aku tak jumpa.hahah..Takpe,nanti aku beli lagi. CD tu plak, aku beli sebab aku memang niat nak try pakaikan adlyn jr cloth diapers. Sesaja beli 1 nak dapatkan feel. ^___^
Satu lagi yang aku beli disposable diapers jenama Drypers. Aku pun tak tau harga murah ke tak sebab aku memang tak survey pun harga-harga pampers ni. Masa expo tu dapat RM25 untuk 56pcs. Aku ada tengok orang beli brand Whoppie. Tapi sebab macam tak pernah dengar je, aku pun tak beli. Rupanya harga murah dari Drypers yang aku beli. Menyesal plak tak beli sebab ofismate aku cakap, baby ni memang banyak sangat pakai pampers.Tak kisah la brand apa pun sebab memang selalu kena tukar.

Tu je barang yang aku beli dari KLCC. Lepas tu terus gerak ke My Dear warehouse sales plak. Senang je nak cari tempat ni since en adha memang teror area Puchong. Masa sampai dah petang, orang still ramai. Kat luar tu banyak stroller yang harga dalam RM90-RM150. Pastu ada banyak gak permainan untuk budak-budak.
Kat luar tu aku just beli playpen. Tu oun nak bagi hadiah untuk kawan kitaorang yang baru dapat baby.

 Nursing Pillow = RM50
Playpen = RM60
Musical Rabbit = RM10
Mothercare Pre walker shoes = RM20
Baby Socks (6 pair) = RM12
Baby Socks (7 pair) = RM18

Nursing pillow tu sebenarnya takde pun dalam list aku sebab rata-rata aku tengok harganya mahal. Tapi kat sini dapat half price, terus aku nak beli. Baby cot suma ada tapi tak survey sangat sebab kami dok fikir kalau beli macamana nak bawa balik sebab kereta en adha "besar" sangat kan.hahahha. Kalau datang naik kereta aku mungkin boleh nak bawa. Takpe la sebab kami ingat nak beli cot kat Ikea je nanti.

Kasut, socks semua tu memang tak budget nak beli. Tapi sebab murah aku beli la. Lagipun opah dia yang bayar.huhuhu...Best betui kalau shopping dengan mama aku ni. Dia plak yang excited lebih.

So, expo kat midvalley ni memang banyak benda aku nak cari. Terpaksa gigih sebab time tu aku dah masuk 6 bulan. Aku dah apply cuti 9hb nanti sebab kebetulan sabtu tu en adha takde. And aku plak ada cuti yang tak habis tahun lepas. Kena clearkan dalam bulan Mac. Terharu ye sebab sepanjang aku kerja tak pernah dalam sejarah cuti aku tak habis. Tak cukup ada la. Kerja kat sini siap carry forward 2 hari.hahahha...

Hari Ahad aku memang melepak kat rumah. Letih gile kot. Sekarang ni aku cepat letih. Asyik nak tidur je. Kaki aku tak bengkak lagi cuma urat-urat dah timbul. Takut plak aku tengok.

Next expo aku kena study betul-betul. Takut ada yang tertinggal. Semoga expo kat Midvalley ni lebih meriah T_____T

p/s: khamis ni ada check up.dapat jumpa adlyn jr lagi




Setahun Sepuluh Bulan

1 comments

^____^

Alhamdulillah, our marriage dah setahun 10 bulan. Lagi dua bulan akan jadi dua tahun.
Lepas tu lagi dua bulan kami akan jadi parents untuk junior kami. Betapa cepat masa berlalu.
Syukur yang teramat.

InsyaAllah lagi dua bulan kami dah merancang untuk celebrate anniversary kami yang kedua tahun. Boleh dianggap sebagai babymoon juga. Tak pergi jauh kot sebab time tu aku dah masuk 3rd trimester. Dah tak larat nak g jalan jauh-jauh.

Buat en adha tersayang, i will always love you. Thanks for your love hubby *___*

p/s: seperti mahu ke tepian pantai ;P

Baby Warehouse Sale & Store Opening Sale

6 comments


Mungkin ramai ibu-ibu dan bakal-bakal ibu akan pergi expo baby yang kat KLCC kan minggu ni?. Aku pun udah tak sabor walaupun time tu aku belum gaji.~sob3~
Selain dari KLCC, ada gak warehouse sales lain yang agak berbaloi untuk dilawati. Kat bawah ni aku dah bagi info. Ramai bagi good feedback untuk sale my dear tu. So, elok la korang g melawat. Aku dah berjaya memujuk en adha untuk ke sana. Lagipun dah dekat dengan rumah kami. So, balik dari KLCC boleh terus ke warehouse my dear.


Satu lagi yang store opening sale kat Port Klang. Yang tu agak perlu berfikir panjang sebab jauh wei..Tapi aku dah jatuh hati dengan pakej baby cot kat sana. Macam nak g gak sebab ahad tu kami masih belum ada apa-apa aktiviti. Orang cakap biar banyak berjalan nanti senang nak bersalin kan?-_____-
Masa memang ada takut duit je yang takde.hahahah..
Nak info lebih lanjut, korang click kat link yang aku dah bagi tu ye. 



      click here

Location (603 8060 0093/603 8060 0095)
34, Jalan Meranti Jaya 10
Meranti Jaya Industrial Park
47120 Puchong



Location (6010 203 3816)
Amaze Baby
13A, Jalan Jelai 10/KS1
Taman Teluk Gadong Besar
42000 Port Klang
Selangor


credit to shoppingnsales


InsyaAllah kalau aku dah g sales-sales ni aku akan update kat sini ye kawan-kawan. Selamat bershopping semua T____T


p/s: semoga aku tak ter"over" budget -____-""

Full Paying Patient (FPP)-Hospital Putrajaya

8 comments

Disebabkan gambar barang-barang baby aku belum transfer dalam laptop, aku proceed dulu entry lain. Before ni aku ada cerita yang aku buat pregnancy check up aku kat Hospital Putrajaya under skim FPP. Sebab apa aku pilih FPP? Antaranya


- dekat dengan rumah aku. Dalam 20 minit je
- setiap kali check up memang dengan sorang doctor je. So, senang sebab aku ada history       miscarriage. Aku hanya refer dekat doctor tu saja
- boleh pilih doctor perempuan. Aku tak kisah pun tapi en adha kalau boleh nak aku refer doctor perempuan. Memang rezeki aku dapat doctor Hamidah. Hope dia gak yang sambut adlyn jr nanti. InsyaAllah...
- Pakej deliver agak murah compare to private hospital ;P (Kami budget parents )


Disebabkan pengalaman sewaktu pregnant kali pertama dulu, aku lebih concern untuk cari tempat untuk buat pregnancy check up. Aku rasa macam susah je nak cari O&G yang best. Ke aku yang aku banyak songeh -____-? Mula-mula macam nak g Columbia Asia kat Puchong. Tapi memikirkan Puchong yang jam tu, terus cancel. Setelah survey, end up pilih FPP, hospital Putarajaya.


Sesiapa yang berhajat untuk deliver under FPP ni better call dulu. Jangan terus walk in sebab diaorang akan set kan appointment untuk kita jumpa doctor. Selamat aku tak walk in masa first time tu. Aku direct call FPP and diaorang terus set kan date untuk aku jumpa doctor. Masa ni dia akan tanya korang nak doctor mana.


Pakar kat sini ada 4 orang. 2 lelaki and 2 perempuan. Aku ada la wat research sikit pasal FPP ni and ramai cakap doctor Hamidah paling digemari ramai. Terus aku cakap kalau boleh nak dengan dia. But if dia tak available, doctor mana pun ok je. Alhamdulillah dia still available sebab waktu tu aku baru pregnant 2 bulan. So, dia still boleh accept aku. Ramai cakap, yang FPP hanya akan ambil kes untuk yang dah pregnant 5 bulan ke atas. Tapi aku call diaorang accept je aku. So, if korang nak deliver kat sini better call untuk confirmation,k ;P


Setakat ni aku dah tiga kali check up kat sana. So far ok je. Bab menunggu tu standard la. Even dulu masa aku pernah wat check up kat UMRA pun kena tunggu gak. Cuma mungkin takde la lama sangat macam check up kat KKIA kot sebab aku tak pernah wat check up kat Klinik Kesihatan. Sebabnya under FPP ni kita akan dapat still dapat buku pink sama macam kat KK. So, doc tu cakap aku tak perlu g KK lagi. Dah save time aku. Every appointment pun kita still boleh pilih date if date yang nurse tu bagi kita tak available cuma takde la check up waktu weekend macam kat private tu ye ;)


Tapi siapa yang FPP under doctor Hamidah ni kena sabar skit sebab sometimes if dia ada emergency case, memang lama la korang tunggu. Aku pernah tunggu almost 2 jam setengah, last-last dia suruh aku refer under doctor Norazmi sebab time tu dah dekat pukul 5 sedangkan dia ada lagi 4-5 patient dia nak kena attend. But doctor Norazmi tu tanya gak aku, aku still nak tunggu doctor Hamidah or nak dia je wat check up untuk aku. Aku memang tak kisah sangat dengan sape-sape pun. Lagipun dah tak larat nak tunggu kat situ lama-lama.


Payment plak setakat ni pada aku still affordable. First time datang, pergi kaunter pendaftaran and kena bayar RM110.00. Masa check up yang first ni aku kena ambil darah. So, yang ni charge lain. Total up jadi RM220 kot kalau tak silap. Buat pembayaran di kaunter lain. But diaorang akan deduct payment yang kita dah wat first tadi. Mula-mula aku ingat total akan jadi RM330. Rupanya tak. And lepas tu setiap kali check up cuma kena bayar RM60 tapi if ada additional things macam cucuk kancing gigi ke ada la additional cost yang kena tambah. But for me still ok and syukur sangat sebab semua cost check up ni en adha boleh claim. Alhamdulillah...Cuma kena cari duit untuk deliver nanti je. Tu pun en adha yang kena cari.hahhaha..


Charge untuk deliver plak aku tak berapa sure. Tapi mengikut kata nurse kat sana, kalau normal delivery dalam 2k and c-sect maximum pun dalam 5k. Kata Yah ada officemate dia deliver kat sini under c-sect kena dalam 3.3k. Hope aku boleh bersalin normal. InsyaAllah. Masa nak masuk ward tu nanti, kita dah kena bayar deposit 3k. If kurang diaorang akan return balik and kalau lebih tambah la ye.


Tu jela yang dapat aku review. Yang part ward and servis time deliver tu lepas aku bersalin la aku story ye. Hopefully semuanya baik-baik je. So, sape-sape yang interested dengan FPP ni boleh la call direct kepada bahagian FPP ye or try tengok website FPP di sini.


Next check up aku 1 Mac ni. Tak sabar plak sebab adlyn jr dah makin aktif sekarang. Ohh..kami juga dah tau jantina beliau ^____^. Tapi aku tak berani nak reveal lagi di sini. After aku dah wat 4D scan aku share ye. Tapi sebenarnya masa scan dengan doctor Norazmi tu dia memang dah wat 4D cuma tak berapa nak clear sebab adlyn jr tak reti dok diam. Macam mama dia bak kata en adha -____-"".


P/s: Sangat tak sabar nak ke KLCC minggu depan ;P

Nasi Minyak di Perlis

2 comments

Alhamdulillah adlyn jr dah nak masuk 5 bulan. Baby dan mama ok2 saja. Awal-awal trimester kedua ni aku selalu pening-pening. Tapi awal dulu je. Sekarang dah ok. Kejang kaki di waktu malam pun selalu gak. Rasa macam nak menangis wei. Kalau en adha ada, memang dia akan tolong. Orang cakap sebab kurang kalsium. Tapi aku minum susu sejak aku pregnant ni even susu tu adalah musuh utama aku sebelum ni -____-
Mama pesan pakai stokin waktu tidur. Mula-mula je aku wat pastu haram.huhuh..Susah nak bangun shi-shi waktu malam. Tapi sekarang dah jarang kena.


So, sekarang dah tak muntah-muntah. Semua benda pun boleh makan. Cuma nak cakap selera aku bertambah pun tak. Biasa-biasa je. Berat aku last checkup haritu pun 44kg je. Time ni aku dah larat nak berjalan jauh-jauh. Cuti raya cina haritu aku g Kuala Perlis(cerita dah berkurun baru sekarang update). Journey dari KL-Tapah-Parit Buntar-Kuala Perlis.Phewww...Selamat jalan smooth and tak jam. Berhenti kat RnR pun clear senang aku nak shi-shi.hahahah...


Disebabkan kami sampai agak awal, nak check in hotel pun tak boleh sebab hotel full time tu. Terus otak aku ligat suggest kat en adha untuk ke Padang Besar. Dah alang-alang ke Perlis, haruslah ke sana habiskan duit yang tak seberapa ye tak.huhuh....Mari aku share gambar-gambar sepanjang aku bercuti ke Perlis


Kami dah sampai Padang Besar T____T
Orang memang ramai. Cuti panjang kan. Parking memang susah nak dapat wei. Tapi memang rezeki kami sebab kebetulan time tu ada gudang depan tu bagi kereta park kat situ. Cuaca memang panas sangat. Selamat aku agak aktif bila masuk trimester kedua ni. So, memang takde hal nak round Padang Besar. ^____^


Aktiviti shopping yang sangat menerujakan aku
Aku tak beli apa pun. Cuma cari seluar dengan skirt yang selesa untuk aku pakai. Yelar,banyak seluar aku dah tak muat -____-. Dan paling gembira dapat jumpa bakul untuk isi barang-barang baby kami.weeehhooo...Nanti aku share ye gambarnya.


Then terus balik hotel, check in dan terus cari laksa Kuala Perlis. Heaven gile sebab sedap dan murah. Sampai lupa nak snap gambar. Petang tu lepak tepi pantai makan lagi T__T. Serius percutian kali ni lebih kepada jalan-jalan cari makan.hahahha...


Aktiviti malam hari diteruskan dan haruslah makan.. ;P. Kami makan seafood. Ikan kerapu, kerang bakar, mentarang, ketam, udang dan sayur campur. Semua menu tu untuk dua orang makan..eehh..silap, 3 orang makan. Order dah macam orang tak makan sebulan. Tapi habis semua licin ye..Total untuk semua makanan adalah RM60. Murah kan?
apa yang sedang aku lakukan??
Pagi tu lepas menyiapkan diri, kami terus ke cafe untuk breakfast. Walaupun, malam tadi dah makan besar, tetap lapar gak aku ni. Breakfast kat hotel ni amat puas hati sebab aku rasa semua sedap. Ada bubur nasi, kue teow goreng, spaghetti, roti, scramble egg dan lain-lain. Lama gak aku lepak cafe dengan en adha. Lepas dah kenyang, terus pergi ke tepi pantai untuk hirup udara segar. ceewaahh..*____*


us ;P
Lepas berdua-duaan kat tepi pantai, kami balik hotel sambung tidur.hahahha....Awal lagi kot nak g kenduri tu. After dah mimpi yang indah-indah baru kami siap-siap and check out. Actually rumah pengantin dengan hotel penginapan kami ni dekat je. Tak sampai 15 minit pun. So,kami sampai awal gak and tunggu kawan-kawan en adha yang lain sampai.
Raja sehari
Jalan laju gile sampai en adha tak sempat nak snap
Bila ditanya nape jalan laju, jawab pengantin lelaki
LAPAQ -_____-''
en adha bersama rakan-rakan UTM beliau
Gambar wajib bila ke kenduri kawin
Kami kumpulan isteri-isteri ;P

Itu jela cerita kami ke Perlis. Lepas ni cadang nak ke Langkawi sebab en adha belum pernah sampai ke sana. Sadis benor bunyinya. Tapi semua kena tunggu after aku deliver. Mungkin akan bertiga la ye.hehehe...Lepas ni aku akan update pasal barang baby yang aku dah beli sikit-sikit. Doakan aku rajin untuk mengarang ye ;P


p/s: cantik tak blog aku?semua kerja en adha.suka-suki dia je ubah-ubah blog aku.anyway,thanks hubby ;)