Bittersweet 2012

7 comments

Setiap tahun pun aku suka buat recap overall apa yang aku dah lalui sepanjang tahun ni. Ohh..my..dah nak habis tahun pun. Sedih nak tinggalkan tahun 2012 sebab banyak sangat benda-benda manis sepanjang tahun ni. Looking forward for 2013. Please be kind to me...

Sebagai memori aku, ni list memori 2012 hidup aku..

- Dapat bonus + insentif dari company. Banyak le gak. Tapi semua dah lebur beli barang anak kesayangan. Alhamdulillah dapat bonus. 

- Perjalanan mengandung yang sangat dipermudahkan. Rasa happy pregnant tanpa ada perkara-perkara yang tak diduga berlaku.

- MEnyambut anniversary kedua perkahwinan bersama anak tercinta yang masih dalam perut. COnsider babymoon. 

Anniversary tahun depan budak dalam perut tu dah ada
Tiket anniversary pun dah ada untuk next year.hahha..
Semoga impian tercapai  

- Terpaksa burn tiket percutian bersama rakan-rakan dan mama waktu bulan 5 sebab time tu aku dah 7 bulan pregnant. Terus tak dapat g Padang. Ini la padahnya asal Air Asia wat sale aku gatal booking tiket. Makanya tahun 2012 aku LANGSUNG tak naik flight.Sob3...Saja Caps word langsung tu supaya en adha nampak penegasan di situ.hahha..

- Aku dengan sesuka hati declare maternity leave aku selamanya sebab aku terus hantar surat resignation. Even workmate aku pun tak tau yang aku dah resign. Semua budget aku cuti bersalin je. Aku malas nak inform sebab nanti sedih pastu semua nak buat farewell. Reason aku quit??Sebab company tu nak pindah jauh nun ke KL. 

- Rezeki datang lagi bila en adha dapat job offshore kat Labuan. Maka aku tinggal le sorang-sorang dengan baby dalam perut selama sebulan. Alhamdulillah aku berjaya. Bangga dengan diri sendiri sebab dapat berdikari waktu tengah pregnant 7 bulan.

- Decision paling berat nak dibuat oleh en adha dalam tahun ni, dia jual kereta kesayangan dia. Jual pun time dia kat Labuan. Kiranya waktu kereta tu dijual dia takde pun kat sini. Semua adik aku settlekan. Dia tak tengok pun keretanya disaat akhir. Tak mahu sedih katanya. Yelar tu first kereta yang dibeli. Kereta tu juga kereta pertama kami sebelum aku plak beli kereta. Terpaksa jual sebab family dah bertambah. Kereta dua pintu dengan ekzos yang boleh buat baby aku menangis sangat tak praktikal.hehhe..

Dalam kenangan. Serius rindu zaman muda-muda
Merempit naik kereta ni
Semoga tuan baru tu jaga kereta ni elok-elok
T___T

- Tinggal lagi beberapa minggu nak bersalin, en adha dapat kerja baru. Alhamdulillah...dah lama pun en adha nak blah dari company lama tu tapi rezeki takde lagi. Dah nak ada family ni katanya tak mahu masuk plant, g offshore. Kalau boleh nak duduk setempat je. So, job yang baru ni memang totally different. Dah tak pakai coverall macam orang nak naik bulan tu. Sekarang duduk ofis pakai kemeja hari-hari. Maka aku terpaksa iron baju wei..nyampah plak aku. Kalau tak dulu g kerja pakai jeans je. Dia happy sebab cita-cita dia tercapai. En adha sekarang jadi lecturer.hahah..aku macam tak percaya sampai sekarang yang dia bercita-cita nak jadi tenaga pengajar. Actually more to instructor aku rasa. Sesiapa yang nak amik certificate untuk job oil & gas, boleh le contact en adha. Kiranya company dia ni training centre la. Yang bestnya kalau kena mengajar kat oversea, family boleh ikut.hohoho...Part tu aku memang suka. Yippiee!!!

- 24 Jun 2012, lahirlah permata hati kami. Budak tembam yang comel, Adli Hadif B. Nooruladha. Alhamdulillah semuanya dipermudahkan dari aku pregnant sampai aku bersalin. Even nak jaga si hadif ni pun senang. Tak banyak kerenah. Cukup susu and tidur, dia pun ok je. Good boy..

Anugerah paling bermakna dalam hidup kami

- Rezeki di akhir tahun ni plak, en adha dah berjaya dapatkan kereta baru untuk kami 1 family. Syukur ya Allah. Walaupun bukan kereta idaman dia, tapi tetap bersyukur. Mana tau, tahun depan dapat rezeki lebih boleh la beli kereta idaman hubby tu. Proses beli kereta tak sampai dua minggu. Tau-tau kereta dah keluar. Thanks to adik aku sebab tolong dari A sampai Z. Lega bila dah ada kereta lagi satu. Kalau tak en adha bawa kereta aku g kerja. Maka susah le aku nak ke sana sini. Tapi sedih sebab tak dapat plat kereta lama kami 833. Nombor cantik sebab both of us lahir tahun 83.hahha..Sebab malas nak tunggu lama semata-mata nak dapat no tu maka redha jela no plat sekarang.

Tu jela kot antara cerita-cerita yang jadi kat kami sepanjang 2012. Biasa-biasa je kot tapi tetap menjadi memori. Alhamdulillah dengan semua rezeki yang diberikan. Berharap agar 2013 lebih berrmakna dan rezeki keluarga kecil kami semakin murah.

Semoga jumpa korang lagi tahun depan ;P

p/s: Selamat tahun baru & selamat bercuti.

Wedding Nadira + Mahadi

0 comments

Sebelum 2012 melabuhkan tirainya, aku nak gak letak entry kegembiraan BFF aku yang telah menamatkan zaman couplenya, tak lain tak bukan Pn Nadira. Terus jadi Puan.Hohoho...

Firstly, aku nak mintak maaf sangat Nad sebab tak sempat nak arrage Party bujang ko. Sesungguhnya aku dah plan suku kaki bersama Yah, konon nak tema piknik..Puuii!!tapi tak kesampaian sebab takde masa. Sejak dah berhenti kerja ni tetiba aku jadi lagi busy. Actually banyak yang dah plan untuk party tu cuma memang takde masa. Im so sorry. Niat nak tolong ko the whole day masa ko nikah pun tak kesampaian sebab hadif demam. Aku memang rasa guilty sangat sebab tak tolong ko macam ko tolong wedding aku haritu. Serius!!

Oklah terus kepada topik entry, Nadira or nama comel dia Nad. Kawan aku masa sama-sama sekolah kat Sekolah Menengah Darul Ehsan. Sempat kawan sampai form 3 je pun sebab lepas tu dia dapat MRSM Jasin. Nad pandai ye tak macam aku yang hanya berjaya jejakkan kaki ke sekolah teknik yang best bangat.hahah..

Aku tak ramai kawan baik masa kat Selayang. Kawan baik aku mostly masa kat Teknik yang semuanya kawan yang merosakkan kelakuan aku yang baik ni..hehehe..So,Nad antara yang terbaik. Persamaan kami lagi, kami kawin dengan kawan sekolah kami sendiri. En adha tu 1 sekolah teknik dengan aku walaupun aku tak pernah kenal dia. Macam Nad, husband dia MAhadi tu memang kawan sekolah masa kat Darul Ehsan. Mereka rapat masa form 4 sebab Nad lari dari MRSM masuk sekolah lama balik sebab Jasin takde KLCC, nak makan pizza pun jauh -____-''

Diaorang ni bercinta lama gile hokeh!!!Almost 12 years. Setakat bertikam lidah semua tu dah tak heran. Terus percaya kata-kata"kalau jodoh tak kemana". At last both of them berjaya go through all the ups and down. Semuanya berakhir pada 30 November 2012. So sweet...

Dah takde idea nak taip. So, meh layan gambar


Sekali lafaz maka mereka pun husband & wifey
Congrats to Nad & Madi


Pelamin malam nikah
Serius sangat cantik
Hasil air tangan Nad & adiknya

Majlis resepsi plak esoknya kat kem tentera Jalan Ipoh. Mahadi is air force at Penang base. So, dapat la bersanding di kem tentera. Disebabkan dua-dua pun orang Selayang, maka penjimatan harus dilakukan dengan majlis diadakan bersama.Best kot sebab tak banyak kerja. Sekali kerja je lepas tu settle. So,mari berkahwin dengan orang sekampung.

Perarakan masuk pengantin
Ada sword bearer
Kapten Mahadi + Queen Nadira

Budak baju coklat yang cam Mak Jemah tu haku
Excited nak tunggu nad lalu
Ha..Ha..Ha..

Dah melambai-lambai macam nampak tengok perarakan kereta berhias
Damn!!!
Sempat plak en adha snap




Sesi Bergambar di photobooth
Group kitaorang paling kecoh
^__^

Sesi membuli hadif oleh mama & opah
err..dia single lagi
ada yang nak wat calon menantu?

Kawan-kawan teknik aku pun dah jadi kawan Nad
Meriahkan??

Kami bersama pengantin

Tahniah sekali lagi Nad. Wedding yang sangat sweet, pelamin cantik+makan sedap + gamelan best + teruja tengok ko jalan bawah pedang.hahahha...Semoga berkekalan sehingga hujung nyawa. 


p/s: lagi beberapa hari dah nak habis 2012 ;P

Solid Food

2 comments

Harini genap hadif 6 bulan. Alhamdulillah...Patutnya,harini baru aku bagi dia solid food or makanan pepejal kan..Tapi disebabkan mak paknye excited sangat, kami dah bagi dia makan hari Sabtu haritu.hew..hew..

Aku saja bagi hari awal 2 hari sebab hari sabtu en adha cuti. Kalau bagi harini tak dapat plak babahnye nak tengok reaction anak first time nak makan. Lagipun ramai advise bagi anak makan waktu siang, if dia sakit perut ke apa ke senang nak take action compare to bagi waktu malam. So, kalau nak bagi harini kena plak tunggu en adha balik, mahu malam baru si anak makan. Makanya, kami decide bagi hari sabtu.

Pagi sabtu tu, kami pergi cari buah untuk hadif makan. Sabtu nak bagi makan, pagi tu baru terkedek-kedek nak pergi beli. En adha kan takde, dia balik dari Melaka tu jumaat malam baru sampai. Sabtu tu aku paksa dia bangun awal g cari buah.hahah...Aku nak kata buat research sangat pasal solid food pun takde la, cuma baca info-info penting je.

So, buat permulaan aku ingat nak bagi makan buah avocado. Wahh..avocado kot..mama dengan babah pun tak pernah makan tau. Masa g bandung dulu, glamor gak jus avacado ni, aku try tapi memang tak masuk tekak. Aku tak suka. Kami g Mydin USJ sebab pernah nampak kat sana buah tu. Memang rezeki hadif, buah avocado tu ada and harga sebiji cuma RM2.78 rasanya. Tak sampai pun RM3. Murah le bagi aku sebab selalunya jumpa harga mesti RM5 sebiji.

Kalau nak beli buah avocado ni cari yang kulit dia warna gelap and picit sikit buah tu. Kalau macam lembik tu, maknanya buah tu dah masak. Masa beli tu memang semua pun warna gelap. Tapi kami beli gak buah pear sebagai back up kalau-kalau hadif tak suka avocado tu. Siap ada back up plan.hahah..

Sampai je rumah, terus en adha kopek buah tu campur skit dengan EBM, kacau sebati sampai jadi cam puree. Kalau nak blend pun boleh. Disebabkan aku belum beli lagi hand blender, maka aku tak blend pun. Just kacau and buat cair-cair. Time buat tu, en adha siap rasa buah tu...katanya rasa tawar je..Persoalannya, suka ke si hadif tu??

Bib besar. Bila pakai sampai ke lutut
-____-''

Tengok gambar ni, agak-agak dia suka ke tak?
+___+

Dia SUKA sangat!!!!

Sampaikan kalau lambat suap, dia nak makan bib tu.adoii..Time nak bagi makan ni, siap amik kamera bagai sebab nak amik gambar. Siap record video..Memori yang kami akan simpan sampai dia besar. Hadif muka pelik je tengok mama dengan babah dia excited bebenor, siap amik gambar bagai.hahah..

Sampai kena pegang tangan dia sebab dia nak capai sudu

Alhamdulillah, dah dua hari makan ni perut dia pun ok je. Takde plak dia meragam ke apa ke. Aku follow je dulu 4 days rules tu. Esok last bagi avocado. Hari rabu baru bagi puree pear. Tak tau dia suka ke tak. Lepas ni kenalah aku rajin-rajin google cari resepi makanan baby. Kalau boleh aku nak hadif makan makanan yang aku masak. Semoga impian aku tercapai. InsyaAllah...

Comel tak saya??


p/s: alhamdulillah berjaya brestfeed hadif sampai 6 bulan ;P


Big Bad Wolf 2012

2 comments



Akhirnya misi tercapai untuk mencari buku sambil menghabiskan duit kat book fair kali ni. Last year aku tak berkesempatan nak pergi. Kami pergi hari Selasa lepas memandangkan en adha cuti. Bolehlah aku cari buku sambil en adha jaga hadif.hehhe..I love u hubby ;P

Sebenarnya, aku pergi dua kali. Sekali hari Selasa, pastu adik aku plak ajak pergi. Maka pergi plak temankan dia. Pergi hari Jumaat plak. Kebetulan hari Jumaat tu BBW buat 60jam tanpa henti, so kitaorang decide g malam. Angkut Hadif juga sebab mama takut nak tinggal rumah sorang.

Misi utama memang nak belikan hadif buku supaya dia ikut jejak langkah aku yang memang suka membaca. Jangan jadi macam dia yang memang tak suka membaca. -___-''. Dengan harapan si mak supaya anak menjadi ulat buku bukan ulat bulu. ^o^

Masa sampai, memang agak jam sikit kat jalan nak masuk. Ingatkan parking sure penuh. Sejak ada anak ni, messti nak cari parking dalam building, dekat dengan pintu. Penting sebab kalau hujan ke apa ke, senang. Makanya, memusing la kami mencari parking. Banyak je parking dalam tu, so tak perlu risau ye.

Disebabkan kami belum beli baby carrier lagi, terpaksa la tolak stroller dalam tu. Memula risau gak takut tempat sempit dan sure kena maki dengan orang sebab bawa stroller, tapi bila masuk je dalam tu, kawasan nye lapang and even tolak stroller pun still tak ganggu orang lain. Walaupun ramai sangat orang, bila masuk dalam takde la bertolak ke apa ke. Mungkin hall tu besar, so memang tak nampak crowded.

Dekat nak 3 jam gak kami dalam tu. Buku semua murah-murah. Dah macam nak beli semua kot. Tapi misi memang nak beli buku Hadif, maka terus muhasabah diri. Buku kanak-kanak memang murah. Aku pilih yang harga RM3-RM5 je pun. Yelar, hadif pun baby lagi, malas aku nak beli buku-buku cerita. Beli buku ABC, shape, colours. 
Buku untuk hero kami

Pop Up Book
RM10

Aku plak beli novel 3 je takut takde masa nak baca. Lagipun, tak tau novel mana yang best sebab memang banyak sesangat. Aku rasa kalau nak pergi better survey dulu novel apa yang best. Jumpa 1 je pun buku Sophie Kinsella. Aku tau ada banyak buku Sophie yang lain, tapi aku tak jumpa or dah habis. SOb3

 Yang paling best aku jumpa buku siri "What to Expect" yang First Year dengan Second Year. Wajib beli sebab aku memang baca buku ni yang "What to Expect When Expecting" masa aku pregnant haritu. Buku tu sangat membantu dah jadi macam kamus pregnant aku.haha.. Harga plak RM8 dengan RM9. Rasa nak buat lompat bintang sebab buku tu kalo kat luar mau RM50 agaknya.

Semua buku ni RM8/each


 
Antara hasil yang aku borong

Mama for sure dok memborong buku masak. Mostly baking. Aku malas nak beli sebab resepi tu boleh google je dari intenet -___-". Tapi buku masak memang murah.. Buku Jamie Oliver, Nigella Bites semua tu dalam RM20-RM35 je. Memang sesangat murah. Total damage untuk aku yang g 2 kali ni lebih kurang RM200. Adik aku paling juara, habis almost RM250.hahha...tu pun dia dah ajak balik sebab katanya lagi lama lagi banyak habis duit. 

Esok last day, so pada sesiapa yang suka membaca tu memang aku galakkan pergi. Thank to BBW sebab buat book fair camni. Hope jumpa lagi next year ;P


p/s: misi nak kemas rak buku kini bermula

5 Bulan

2 comments

Lagi beberapa hari je Adli Hadif nak genap 6 bulan. Dah boleh bagi makan.Yeee!!Mak lagi excited dari anak. Cerita pasal solid food nanti aku story bila aku dah suapkan si debab tu makan.

5 bulan ni apa perkembangan hadif? Dia dah sangat teror meniarap. Dah boleh berpusing-pusing. Memang dah expert. Dah pandai nak terbalikkan badan. Takde la menangis nak suruh orang tolong pusingkan dia. Dah boleh meniarap lama gak. Bila penat pandai plak baring. So cute!!!

Berat memang tak turun lagi. Masa timbang haritu berat dia dah 8.2kg. Ingat demam teruk haritu, turun le beratnya. Takde maknanye. Tinggi naik 5cm. So, graf dia level 3. Level budak debab kata nurse.haha..Lantak la kan hadif, asal sihat. Cuma mama memang dah tak larat nak dukung tau ;P

ada uncle cina tegur
uncle tu gelar dia
"chubby boy"

Dua hari lepas, ada cubaan nak merangkak. Dia angkat bontot dia tinggi-tinggi pastu terus terjun ke depan.haha..Masa tu aku dengan mama tengok. En adha kan takde, outstation kat Melaka. Makanya, terlepas aksi akrobatik anak sendiri. Yang wife pun pandai sangat, bergelak ketawa bersama mama sampai lupa nak record. Adooii!!

Mulut pulak dah riuh bukan main. Kadang-kadang dah pandai sebut "Mama" bila time nak susu. Bab minum susu memang hebat sangat. Asyik susu je kot. So, no wonder badan dia sangat bam-bam dan badan mak dia makin slim. Setakat ni masih fully breastfeed. Alhamdulillah...

Hadif ni memang jenis tak banyak ragam. Cukup susu dia ok je. Bukan jenis yang meragam. Alhamdulillah..especially kalau bawa g berjalan. Suka bebenor dia. Baik je. Dah tu ramai plak peminat kalau bawa keluar. Mesti orang geram nak cubit-cubit pipi dia.hahah...


Budak debab ni memang cucu kesayangan atuk dengan opah. Untung le hadif ye. Waktu 5 bulan ni dia demam teruk. Siap kena Bronchiolitis. Bab tidur still susah. Tambah dah pandai berpusing-pusing ni, dia memang seboleh-boleh tak nak tidur. So, aku sekarang takkan paksa. Biar dia dah betul-betul penat, nanti dia mesti nak susu then terus tidur. Malam memang takde masalah. Kalau dah tidur, memang sampai ke pagi. Cuma terjaga bila nak susu je.Tak sangka yang hadif dah nak masuk 6 bulan. Rasa macam baru je lahirkan dia. En adha dah tak sabar nak tunggu dia besar. Nak ajak main bola katanya. Yang opah plak tak bagi main bola sebab bahaya katanya. Opah nak suruh cucunya main golf.hahaha...Kita tunggu jela hadif minat main apa. Watnye semua sukan dia tak suka. Camne tu??

Topi feveret
Hadiah dari Atuk
^_^

p/s: sabtu ni nak bagi hadif makan.Tak sabar nak tengok reaksi dia camne ;P

Wordless Wednesday

0 comments



Baby lagi dah main kawin-kawin
Pengantin pompuuan muka masam. Nampak sangat kena paksa kawin
-______-"

p/s: blog akan bercuti 2 minggu. Terpaksa balik kg sebab en adha outstation..sob3..


Thanks Mama ^__^

1 comments



Birthday present dari Mama tahun ni. Yaaahhhhooo!!!!!!
Love u so muchhhhhhhhhhh!!!!
Akhirnya dapat laptop idaman.hahah..Aku memang bukan teror IT. Bila ditanya nak laptop apa, jawapan aku senang je nak yang ringan, kecik and nipis.wot..wot..
Selama ni aku memang pakai laptop masa zaman dari aku belajar degree dulu. Bayangkan dah berapa tahun. Umur pun dah 29 anak pun dah satu. Tapi aku jenis cermat and akan jaga barang tu especially orang yang hadiahkan. Laptop yang haritu pun babah yang belikan. Aku sayang bangat laptop tu cuma dah agak ketinggalan zaman. Tapi setakat nak online, layan blog still tarak hal.

Thanks to mama sebab belanja laptop ni.
 Semoga mama dimurahkan rezeki and boleh belanja mac book plak next year
^____^

p/s: dapat laptop baru belum tentu blog update hari-hari ;)

Bila Anak Sakit

2 comments

Bila anak sakit semua benda semacam tak menjadi. Hati runsing dan risau. Tu le yang jadi kat aku bila hadif demam dekat nak seminggu minggu lepas. Sebab tu juga aku dah lama tak update blog. Memula tu dia demam tak berapa teruk, start dengan bersin-bersin pastu batuk sikit. Then badan dah mula panas. Suhu masa hari isnin tu dalam 37.8. Aku just lap-lap badan dia dengan air nak bagi suhu turun. Masa ni dia aktif lagi, boleh senyum-senyum, meniarap semua. Tapi tak aktif macam biasa. Kebetulan mama memang ada kat rumah kami minggu lepas,so malam tu aku dengan hadif tidur dengan mama sebab kesian kat en adha takut nanti ganggu dia nak tidur plak if hadif asyik terjaga. Kesian dia kata mama sebab esoknya dia nak kerja. Untung betui dapat mak mertua macam mama kan -___-

boleh senyum-senyum lagi time ni

Aku memang tak lena tidur malam tu sebab hadif asyik batuk-batuk. Batuk je dia muntah, keluar kahak-kahak dia. Every 1 hour aku monitor suhu dia. Pukul 2 pagi tu suhu dia dah 38.7. Adooii..tapi hadif ni memang jenis tak meragam. Takde plak dia menangis ke apa ke. Cuma dia diam je. Alhamdulillah sangat. Bila dah suhu tinggi macam tu mama terus suruh buka baju dia. Terus lap badan dia, letak towel kat kepala dia. Dia menangis tetiba mungkin sebab air tu sejuk kan, sampai menggigil badan dia. Kesian si debab aku tu. Tak lama lepas sponging tu, terus temperature dia turun.

kena "mandi" pukul 2 pagi

Esoknya badan dia still panas tapi suhu tak setinggi macam malam tadi. Aku bagi dia ubat demam yang dapat masa g cucuk waktu 3 bulan haritu. Mungkin membantu gak kot. Tapi malam tu suhu dia naik balik. Dalam pukul 11 malam tu suhu dia terus 39.5c. Terus siap-siap bawa hadif g hospital putrajaya. Time tu terfikir hospital putrajaya je yang paling dekat. Terus masuk ubat kat bon-bon. Tapi waktu ni hadif boleh sengih-sengih lagi dengan semua orang yang acah-acah dia kat hospital tu sampai doc tanya ni demam ke tak..hahaha...

Doc suruh bagi ubat and monitor suhu. If tak ok gak datang balik untuk ambil darah sebab takut denggi. Hakikatnya memang tak ok gak. Suhu dia bila malam akan naik and even siang pun kadang-kadang 38. Bertambah parah bila dia dah taknak minum susu. Direct feed taknak, bagi botol pun taknak. Aku suspect mungkin tekak dia sakit or sebabkan flu dia jadi tak selesa nak minum susu. 

tidur memang lasak. Sampai tercabut cool fever
-___-''

Sebab tak puas hati kami bawa g klinik yang biasa aku g kat sunway tu. Time tu suhu badan dia dah stabil. Tak berapa panas tapi doc tu cakap anak aku kena Bronchiolitis.

Bronchiolitis is inflammation of the bronchioles, the smallest air passages of the lungs. It usually occurs in children less than two years of age and presents with coughing, wheezing, and shortness of breath. This inflammation is usually caused by respiratory syncytial virus. Treatment is typically supportive and may involve the use of nebulized epinephrine or hypertonic saline.Source

Kahak banyak sangat dalam paru-paru and saluran pernafasan dia tersekat. So, doc tu sedut kahak tu and bagi nebulizer. Alhamdulillah hadif sangat behave and takde buat aksi kungfu ke apa ke. Bagus ye nak..Tapi doc tu suruh anak aku admit kat mana-mana hospital supaya senang nak monitor and senang nak bagi oksigen tu every 4-6 hours. Time tu otak aku terus blank. Macam tak sanggup nak hantar anak g hospital. Bila aku cakap kat doc yang aku berat hati nak g hospital sebab baby aku BF, dia cakap dia siap-siap bagi referral letter. If things getting worse terus bawa g hospital.

Balik tu aku terus buat steaming proses untuk kurangkan kahak dia. Resultnya sangat bagus. Memang hingus tu kuar meleleh-leleh and even dia batuk pun terus muntah kuar lendir-lendir. Malam tu temperature dia back to normal. Alhamdulillah...so, both of us decide macam tak perlu untuk admit ke hospital. Dia pun macam dah ceria. Tapi kami still buat steaming tu sebab stil ada bunyi whizzing kat lung dia. Hari Jumaat tu bawa plak dia g paed yang kami dah biasa g kat QHC kat Taipan USJ. Paed takde plak, sabtu pagi baru dia ada. Adoooii..terus bawa g klinik pakar kanak-kanak kat USJ. 

So, dah cerita semuanya, doc tu cakap susah nak confirm sama ada hadif kena bronchiolitis or asthma. Sebab symptom nya sama je cuma kalau kena bronchiolitis memang amik masa yang lama untuk baik but asthma plak kalau bagi nebulizer dia akan pulih dengan cepat. Cuma kalau asthma dia baik cepat and akan kena lagi. Brochiolitis plak susah nak baik tapi tak kan kena dah. Faham tak aku explain ni?haha.

Alhamdulillah, hari Jumaat tu dia memang dah sihat. Dah mau minum susu semua. Overall demam dekat nak 5 hari terus badan susut. Timbang haritu berat jadi 7.9kg je. If tak mau dekat nak 8.2kg kot. Risau sebenarnya sebab BFF aku kawin hari sabtu tu. Kalau hadif admitted memang aku tak attend wedding dia. Tu pun still terkilan sebab dah janji nak tolong dia the whole day hari Jumaat tu. Tapi dah hadif demam, aku sempat tolong kejap je. Sorry ye nad ;(

Sekarang baru faham perasan mama bila aku adik beradik demam or sakit. Sepanjang hadif demam ni, aku memang tak cukup tidur. Syukur gak aku tak kerja. Kot idak, mau aku bantai tidur kat ofis. Thanks to mama gak sebab ada sepanjang masa dengan aku. Kalau aku sorang belum tentu boleh handle. Sanggup opahnya pun tak tidur menjaga cucunya. Untung betui budak debab tu.

Esok nak bawa cucuk untuk 5 bulan. Hope jangan le demam balik. Patutnya minggu lepas pergi, tapi dah dia demam, aku cancel. Doa sangat janganlah dia demam teruk camni lagi. Tak sanggup nak tengok bila baby kecik-kecik camni demam teruk. 

wajah ceria di hari sabtu
oohh..hensemnya anak mama ^_^

p/s: Selamat pengantin baru pn nadira ;P

Our Weekend *__*

0 comments

Cerita hari sabtu yang lepas. Dah nak berapa minggu berlalu baru sabtu lepas aku dapat celebrate birthday aku dengan en adha. Wahh..busy sungguh kami sampai nak celebrate birthday pun tak sempat-sempat. Aku sebenarnya tak kisah pun tapi en adha yang beria sangat nak belanja makan. So, birthday girl pilih nak makan kat Serai, Empire Subang.

Aku dah lama teringin nak makan kat sini cuma tak berkesempatan even kawan aku Yah asyik le ajak dulu. Masa nak g dengan dia, dah plak tutup sebab kes empire meletup haritu. So, sampai ke sudah tak perginya.

Sempena birthday ke 29 akhirnya impian ke Serai tercapai. Sampai je aku dah bengang dengan waiter tu sebab bagi kami seat paling belakang yang kat bahagian dalam. Diaorang tak nampak ke yang aku tengah tolak stroller. Memang ada orang tinggalkan stroller kat luar, tapi anak aku baru 4 bulan, tengah tidur plak tu. Kalau dah besar, boleh le aku letak dia dalam high chair tu. Takpe la, en adha pun berusaha la tolak sampai ke dalam siap angkat stroller tu sebab macam ada part yang bertangga kan. Tambah hangin, waiter kat tepi tu pandang je bukan nak tolong ke apa.Puuiiii!!!


Nak pengsan kot angkat stroller tambah plak dengan budak debab ni

Dah sampai kat belakang tu, boleh dia bagi kitaorang seat yang untuk berdua meja ala-ala couple nak bercinta. Habis tu stroller anak aku tu nak letak mana? Lipat-lipat masuk poket ke? aku dengan slumber g je dok meja untuk 4 orang yang kebetulan kosong. Dan-dan tu kami nak pangkah kedai Serai. Terus spoil mood birthday girl ok. Selamat hadif ni jenis kalau bawa g berjalan sangat behave. Kalau dia mengamuk lagi bertambah spoil mood kami.hahah...

Hati dah panas dah tentu-tentu perut lapar. Lunch tu kami pilih untuk makan tomyam sea food, nasi ulam ayam bakar and spicy thai rice. Aku pilih nasi ulam and en adha amik spicy thai rice. Sampai je makanan terus lupa pasal bengang dengan waiter sebab makanan tu super sedap.hahha..Semua pun sedap plak tu. Memang tak bercakap time makan tu.


Spicy Thai Rice

Nasi Ulam Ayam Bakar

Air Teh Serai
Memula aku macam risau nak minum
Bila dah minum rasa nak lagi
T___T

Overall sangat puas hati dengan makanan sampai terlupa dengan sakit hati yang memula tadi. Selamat makanan sedap. Betul kata pepatah, kenyang perut senang hati. Total damage tak sampai pun RM100. Tapi tu pun aku dah tak larat nak order cake. En adha suruh aku order Pavlova yang famous kat Serai ni. Tapi memang dah tak larat. Perut memang dah takde space. Maka untuk cake, aku paw en adha cake Secret Recipe je. Aku beli slice je tapi 5 cake.hahah..Puas hati aku.huhuh...

Tu jela celebration birthday tahun ni. Takde surprise-surprise pun. Lagipun tahun ni dah cukup banyak benda yang menggembirakan kami dah celebrate. Paling penting tahun ni celebrate bersama dengan anak debab kesayangan kami. 

Thanks to en adha sebab belanja makan and memenuhi impian aku untuk makan kat Serai. Next time boleh kita makan lagi ye. Hadiah je belum dapat lagi..teeeeeeeeeeetttttttttttt!!!

p/s: tetiba tersuka plak kat bracelet pandora..opppsss ;P


My Breastfeeding Journey

10 comments

Journey aku biasa-biasa je. Alhamdulillah until now hadif still breastfeed and moga dimurahkan rezekinya hingga dia dua tahun. Aku mula menyusukan dia setengah jam lepas kena jahit dalam labor room. Waktu tu syahdu sungguh rasanya. Saat dia menyusu then terus dia tidur atas lengan aku...^__^

Syukur aku memang takde masalah sangat dari awal dia lahir untul now untuk breastfeed dia. Cuma malam before dia kena admit sebab kuning tu dia menangis-nangis lepas aku breastfeedkan dia. Terus bapa aku cakap mungkin susu aku tak cukup and dia bising kenapa aku tak standby susu formula -___-''. Time tu amat stress hokeh but my superhero iaitu en adha menenangkan aku. Katanya, susu aku cukup and dia suruh aku try pam esoknya. Dia suruh aku usaha dulu before nak bagi FM. Selamat jadi isteri mithali dengar cakap suami. Rupanya anak aku meragam sebab kena kuning.

Cabaran kedua sepanjang BF ni waktu anak aku kena admit sebab kuning. Secara tetiba terus kena admit and aku plak tak boleh stay kat hospital malam tu, makanya hadif diberi FM malam tu. Selamat sehari je dia kena tahan. Malam yang hadif tidur ward tu, aku kena bengkak susu yang amat menyeksakan. Sakit wei..sampai dah tahap aku menangis-nangis. Pam tak boleh, try urut pun tak mau juga. Last-last aku tuam dengan air panas then telan panadol sebab aku terus demam malam tu. Alhamdulillah pagi esoknya ok.

Macam aku, selamat orang sekeliling memang bagi sokongan especially en adha. Mama plak, dia hormat decision aku even dulu dia tak pernah berjaya untuk breastfeed kami adik-beradik until 2 years. So, memang takde drama sangat dalam journey aku ni. Production susu aku macam biasa-biasa je awal-awal tu until aku pergi berurut masa pantang tu. Kak ain tu cakap susu aku banyak cuma tak lancar. Masa dia urut tu, susu aku keluar dah macam air shower, kalau tak memang segan-segan nak keluar.hahah..

Aku start buat stock masa hadif dua bulan sebab susu aku selalu keluar sampai basah baju kalau tak pakai breast pad and aku rasa rugi plak. Pam yang aku beli tu amat membantu and aku puas hati. Korang boleh refer entry ni. Tapi aku gatal tangan beli lagi 1 pam konon senang nak bawa ke mana-mana. Aku beli plak pam unimom Mezzo.Until now aku lagi suka pam manual tu. Amat mudah untuk aku bawa g mana-mana and aku rasa susu aku lagi banyak kot. Yang elektrik tu aku still pakai if aku rajin. Cuma kalau pakai manual ni aku boleh pam kat mana-mana tak payah nak cari plug bagai tapi lenguh le sikit. Overall aku memang puas hati dengan breastpump unimom ni baik yang letrik or manual.

Stock yang aku buat tu takde banyak mana pun. Hari-hari buat tapi aku tak ikut time pun. Ikut suka and ikut rajin aku. Aku start tak buat stock bila ayam,ikan semua dah takde tempat nak simpan -___-. Terus tak berapa rajin nak pam, tambah plak sampai sekarang aku masih jadi surirumah. Lagi la malas berganda-ganda. Even, last week aku dah buang sikit stock aku tu sebab dah expired. Nak menitik gak air mata aku time tu. Yelar, orang lain jenuh nak simpan, aku sampai buang-buang. Selamat aku tak simpan stock banyak sangat. Kadang-kadang aku bagi gak la guna botol, takut bila aku dah mula kerja susah plak. Cuma kalau aku kat rumah memang lagi senang direct feed dari nak bagi botol. Cepat tak payah nak panas bagai.

Mungkin disebabkan aku dah jarang pam, susu aku macam merundum skit. Dulu, pagi-pagi sure baju aku dah basah sebab susu aku keluar. Sekali pam dulu dapat gak dalam 7oz. Aku dah mula tak pam dari bulan 10. Baru-baru ni try pam balik memang jenuh nak tunggu susu tu keluar. Adalah dapat dalam 2oz. Sadis rasanya. Kalau dulu, bila weekend nak keluar aku akan pam susu dalam kereta sebab kalau tak susu aku sure keluar meniti-nitik. Merugikan..so,aku pam and bagi botol je kat hadif. Dah tak payah fikir nak nursing in public (NIP). Sekarang memang terpaksa NIP gak kalau keluar sebab kalau pam dapat sikit sangat. Nak guna stock yang ada aku macam malas sebab nak kena warmkan dulu and susu tu pun tahan 1 jam je lepas dipanaskan. Kalau yang baru pam at least boleh tahan 4 jam. Lama sikit tahannya. Tapi hadif ni pelik sikit. Kalau bawa g jalan-jalan, memang dia jarang sangat nak menyusu.Kitaorang plak jenis tetiap minggu memang keluar.Aku rasa baru berapa kali je aku NIP kat luar. Selalunya memang NIP dalam kereta masa on the way nak ke mana-mana. Kadang sampai risau sebab dia boleh relax je tak minum susu. Memang suka berjalan anak aku ni. Lapar pun lupa bila dapat keluar rumah.

Masa pregnant dulu, aku tak nak letak high hope sangat...dapat breastfeed dia until 6 months pun dah cukup hebat bagi aku. Ada lagi 2 bulan untuk aku capai target aku sendiri. Sekarang tak risau sangat sebab aku ada je kat rumah 24jam dengan dia. Takde stock pun aku rasa susu aku still cukup untuk dia sebab direct feed kan, cuma kalau tetiba aku dah keja before dia 6 bulan memang haru aku rasa.Semua pasal breastfeed ni pun aku ambil inisiatif sendiri untuk belajar. Nak tanya orang terdekat memang takde even kawan-kawan aku pun takde yang fully breastfeed anak untill 2 years.So, dapat breastfeed dia sampai 4 bulan ni pun aku dah syukur sangat. 

Aku dah set mind aku, if memang aku tak berjaya nak breastfeed dia until 2 years aku pasrah dan redha. At least aku dah usaha setakat yang aku mampu. Pada aku bagi susu FM tu bukanlah salah pun. Takde plak orang cakap berdosa and bukan kita bagi racun pun. FM tu is an option kalau dah susu badan kita tak cukup. But, pada pendapat aku kita kena la usaha dulu baru bagi FM sebagai alternatif. Aku memang tak salahkan pun ibu-ibu yang bagi FM ni, everybody have their own reason. Kita tak tau masalah orang, so, tak perlu nak berbangga sangat kalau korang boleh breastfeed anak sampai umur 2 tahun. Anggap je rezeki dari Allah and jangan lupa Tuhan boleh tarik bila-bila masa.eehh..tetiba emo.hahah..Andai kata rezeki hadif tak sampai 2 tahun, mungkin aku juga terpaksa pilih option untuk bagi FM. Cuma en adha cakap, aku kena usaha dulu sebelum menyerah kalah.wahhh...baikkkllaahh en suami ^___^

Setakat hadif 4 bulan ni, alhamdulillah masih breastfeed and sihat dan bertambah sihat sampai berat pun dah 8kg.hew...hew...Semoga aku berjaya breastfeed dia sampai 6 bulan. Lepas dah 6 bulan baru aku target sampai dia 1 tahun plak. Cuma aku sangat-sangat bersyukur tuhan permudahkan segalanya and semoga perjalanan breastfeed aku ni berkekalan until 2 years. Doakan ye kawan-kawan. Mekasih ^___^

p/s: agak kecoh pasal kes NIP sekarang ni.Aku menyampah orang smoking in public.So,sila smoking in private.Boleh ke korang nak tahan smoking nak cari tempat private??

4 Bulan

3 comments

muka tetap bolaattt!!!
Berat = 8kg
^___^

- Bulan ni dah 4 bulan.How time flies kan.Rasa baru je lahirkan dia

- Dah makin rajin meniarap, cumanya tak boleh lama sebab perut dia boncit sangat. Tak selesa agaknya.hehe

- Makin suka bersembang

- Suka main sembur-sembur air liur. Meleleh-leleh 

- Sangat susah nak tidurkan dia especially waktu siang. Sampai boleh bergaduh-gaduh. Dia dah pandai taknak tidur. Mata dah nak pejam, pastu boleh plak buka balik sambil nangis-nangis. Kuat plak tu macam kena dera -___-

- Sudah mula menunjukkan minat terhadap makanan. Asal orang makan depan dia, mulalah mulut menguyah-ngunyah. Sabar ye hadif, bulan depan kita makan,k

- Makin kuat menyusu. Boleh kata tiap jam kot aku bangun malam-malam. +___+

- Sangat behave kalau bawa berjalan. Nak tidur pun senang je. Letak dalam stroller elok je tidur. Kalau kat umah susah kemain. So, activity berjalan di hujung minggu tidak terbatas sejak hadif ada ni. Good boy.

Tu je kot setakat perkembangan hadif 4 bulan ni. Bulan depan tengok apa plak budak bulat ni pandai buat...

p/s: followers sudah 100 orang.terima kasih ye sudi baca blog saya ;)

Helloooo 29

4 comments

Happy Birthday to me!!!Entry lambat beberapa hari. Im turning 29 on 31 Oct yang lalu. Wah dah tua aku rupanya. Next year dah 30.sob3...Biarlah umur tua tapi jiwa muda.hew..hew..

Hubby still jadi the first person yang wish.Suker!!But as usual,en adha tu bukanlah orang yang romantik pun. Takde la nak wat suprise ke apa ke. Aku dah boleh agak pun setiap tahun birthday aku apa dia akan buat.hahah...Kalau tetiba dia jadi romantik semacam masa birthday aku, takut plak aku kan.. +_______+

This year takde wish apa pun. Wish last year still ada yang pending. I think i had enough.Family is my everything now. Birthday last year, aku tengah pregnant. Itu adalah hadiah paling bermakna and this year dah keluar pun hadiah tu. Dah boleh peluk-peluk,gomol-gomol hadiah tu..Syukur atas kurniaan dari Allah.

Syukur alhamdulillah juga kerana masih bernafas dibumi Allah ini dan dikurniakan dengan kesihatan yang baik. Dikelilingi dengan orang-orang tersayang. Ada hubby, hadif, family and kawan-kawan. Hidup terasa sangat indah. Berdoa agar kebahagiaan ini berkekalan hingga akhirnya

Terima kasih kepada semua yang wish birthday aku. Semoga hidup kalian diberkati ;P

Ini lah hadiah birthday aku
Kebetulan date check up 4 bulan dia kena 31/10
Berat birthday present aku ni 8kg
Hadiah birthday paling berat pernah aku dapat
^_____^

p/s: esok ada orang ajak celebrate birthday and esok nak jumpa bakal pengantin

Berat Terkini

2 comments

Rata-rata bila lepas bersalin je, mesti semua pun runsing pasal berat badan naik mendadak -__-''. Tapi kisah aku lain macam sikit. Masa 9 bulan pregnant haritu, berat aku 50kg. Siap kena sound dengan doc sebab berat aku macam tak naik sedangkan berat baby dah dah 3.3kg.

Lepas deliver, berat aku 47kg. Masa ni aku dah berazam lepas bersalin nak maintain berat badan aku at least 42kg. Tapi dalam masa yang sama, aku risau gile bila semua seluar jeans dengan baju aku semua sendat sana sini. Seluar aku mostly saiz 24 or 25. Lepas bersalin tu, semua tak muat okehh...Tetiba aku stress yang amat. Baru aku tau macamana perasaan orang bila seluar semua tak muat sebab lemak di sana sini. Waktu aku habis berpantang tu, nak raya plak. Tension kata ko!!. Terus buat muka kesian kat en adha suruh belanja seluar jeans baru. 

Aku plak tak terfikir yang lepas bersalin ni badan akan mengembang and amik masa untuk mengecut balik. Aku ingatkan lepas je anak keluar, saiz badan pun terus kecik. Sangkaan aku meleset. Lagipun aku fully breastfeed, katanya kalau BF baby berat cepat turun.hohoho....Waktu berpantang haritu pun aku takde la over sangat pantangnya. Even ubat jamu Nona Roguy yang pil Pythonatal tu pun aku tak makan sebab takut susu jadi kurang. Time ni terus rasa nak kuruskan badan jadi macam before bersalin. Puas la en adha cakap berat aku dah ok and even better dari yang before. Sebab berat aku before ni pregnant 37kg je kot.hahaha...Ya..aku memang kategori underweight =___=

End up aku pasrah je dengan berat aku. Terus simpan semua levis-levis favorite aku. Tetiba, lepas raya haritu, aku rasa seluar jeans baru macam dah longgar. Keluarkan balik levis terus try and taadaaaa....dah muat!!!seronok kemain mak....hahaha...Until today, berat aku dah back to normal macam before delivery 38kg. Aku rasa aku memang susah nak naikkan berat aku. Berat aku memang camni sejak zaman belajar lagi. Nak ke 40kg tu pun payah. Masa pregnant tula first time aku tengok angka 50kg.

Masa pregnant haritu lagi, en adha dah pesan kalau berat aku over sangat lepas bersalin,dia suruh aku g jogging and jaga makan kalau nak kurus balik. En adha ni obses pasal berat badan ni. Dia tak suka kalau aku gemuk. Pastu pada dia, kalau nak kurus kena exercise and makan healty food. Takde makna la nak masuk london weight management ke hape..Tapi sekarang macam dah terbalik, lepas dah ada anak, dia plak yang gemuk.hahaha..mungkin sebab environment kerja dah tak macam dulu.

For me, biarlah berat macamana pun asalkan sihat. Alhamdulillah aku sihat and takde plak penyakit. Aku rasa untuk aku naikkan berat aku agak susah sebab aku dah memang baka kering-kering. Bapa aku memang kurus kering and tinggi sejak dari dulu hingga kini.So, aku percaya aku mewarisi berat badan babah.hehee...

Tapi at the same time, aku still berharap berat aku naik le sikit sebab sekarang ni nak dukung si budak gebob tu pun dah mengah. Baru 4 bulan kot. Sekarang ni pun berat dia dah dekat 8kg, lagi 2 bulan ntah bape agaknya....mau pengsan kot nak dukung. Bila tengok anak, orang mesti tak caye aku maknya.hehehe...

Mungkin ramai cakap aku bertuah tapi aku rasa tak gak sebab berat aku still underweight. Cuma bestnya, aku still boleh pakai baju saiz S, seluar saiz 24 or 25.hahaha..Mungkin juga sebab aku BF hadif antara penyumbang kenapa berat aku maintain. So sekarang aku dengan rasa tak bersalah makan je apa aku nak.Cuma lebihkan makanan berkhasiat untuk maintain milk production untuk Hadif. At the same time still kena paksa g jogging dengan en adha untuk kesihatan katanya. Sekarang teammate jogging dah tambah lagi sorang. Tapi dia main tipu sebab dia jogging atas stroller.hehehe...

Camne tak debab,orang jogging dia tidur
-____-''

en adha tolong jogging lebih skit ye

Hopefully, berat aku naik sikit lepas ni supaya aku larat nak dukung si debab tu. Lastly, aku bersyukur dengan keadaan aku sekarang, biarlah kurus asalkan sihat ;P

p/s: esok check up 4 bulan hadif..agak-agak bape berat si debab tu ;)


Wordless Wednesday

3 comments


Hajat babah dengan mamanya nak belikan bumbo seat ni
Apakan daya peha si anak gemuk terlebih
Nak angkat anak,dengan bumbo seat terangkat sekali.hahah
Terus cancel belikan bumbo seat untu si gebob
Terpaksa la ribakan aje anak yang dah dekat nak 8kg ni
-_____-''

p/s: Hadif sudah 4 bulan harini.Lagi 2 bulan dah boleh makan.yum..yum...

Majlis Aqiqah + Selamat Pengantin Baru Man & Eli

3 comments

Sebelum entry ni jadi entry terperam, better aku taip cepat-cepat supaya boleh menjadi satu memori di kemudian hari. Alhamdulillah, dah selesai lagi satu tanggungjawab kami sebagai parents untuk buat aqiqah si budak gebob tu. Majlis ni dah setel pun 29 September 2011 berlangsung kat kampung aku kat Tapah. Lagi sekor kambing plak akan di aqiqahkan kat kampung en adha raya haji ni,insyaAllah.

Majlis aqiqah ni sebenarnya tumpang majlis wedding sepupu aku, anak kepada anjang aku. Tu yang nampak meriah..mana tak nya majlis naik buai kat dewan kot, siap atas pelamin lagi.hehhe..Thanks kepada pengantin dan family sebab bagi anak kami tumpang majlis ni ye. Ooh..anak along aku pun join sekali sebab umur anak kami beza dua minggu je. Anak aku lahir dulu pastu baru kakak ipar aku plak bersalin. So, mama and babah aku dapat dua orang cucu sekaligus, tapi dua-dua pun lelaki +____+

Meriah tak naik buai anak aku, siap ada pelamin
*____*

Majlis naik buai mula dalam pukul 10pagi. Ada marhaban bagai. Makcik marhaban ada dalam 10 orang. Buai tu pun aku just sewa yang self pick up je. Yelar, kat Tapah ni mana nak cari orang buat sewa buai bagai macam kat KL. Selamat ada pelamin orang kawin, so terus jadi back drop yang amat cantekkk...

Sesape nak sewa boleh search
Sewa RM 150 



Okey, masalah mula menjelma bila makcik tu suruh letak baby dalam dalam buai tu. Masa time ni hadif memang dah tidur setelah didodoi oleh en adha. Time letak dalam dalam buai tu dia tidur lagi. Bila tiba masa makcik tu mula marhaban je, terus dia menangis key note paling tinggi. hahaha...

Satu masalah anak aku ni, dia dalam hati ada taman sikit -___-''. Kalau orang tinggi suara sikit, udah la dia ingat orang marah dia. Makcik-makcik tu plak marhaban pakai microphone, so suara memang sah-sah kuat, tu yang dia bantai menangis ingat makcik tu marah dia. Adoii laa....Sepanjang dalam buai tu memang dia nangis le. Time makcik-makcik tu stop marhaban sebab nak tukar lagu, dia diam. Mula marhaban balik, dia pun marhaban dalam buai tu.hahahah...hai la anak, rugi mama sewa buai cantik-cantik tau

Menangis sampai tercabut kasut
+___+

Anak along aku plak, sebelum masuk buai tu dia asyik la menagis. Masuk je dalam tu, terus lena tidur. Terbalik plak dengan aku ni. Lagipun, anak along tu memang tidur dalam buai pun. So,dia memang suka bila dapat masuk dalam tu.

Terus senyap dapat tidur dalam buai

Kambing aqiqah tu catering tu masak kurma. Sangat sedap sebab aku yang memang tak makan kambing ni pun boleh tersuka plak. Catering pun still pakai catering masa aku kawin dulu. Kambing tu pun dia yang uruskan and dia tolong masakkan secara percuma, just bayar duit kambing je. Alhamdulillah, murah rezeki hadif ;P. Overall food sangat sedap sebab semua pun puji makanan sedap.

Anak & menantu

Sempat bergambar berdua sementara anak tidur

Muhammad Ar-Rayyan Afham
Anak along aku, comel tak?

Dah setel satu tanggungjawab. Tinggal raya haji ni aqiqah lagi sekor kambing. Rezeki murah lagi sebab mak en adha yang sponsor kambing tu. Alhamdulillah..

Ehh..tak lupa gak, Selamat Pengantin Baru Man & Eli. Terima kasih daun keladi ye bagi tumpang majlis korang. Terus orang semua ingat majlis naik buai anak aku havoc gile sebab ada pelamin bagai.hahaha....

Ni la pengantinnya.
Amik berkat semoga dapat anak gebob macam anak aku

p/s: semua stress pasal berat lepas bersalin, aku pun nak stress gak *_*