Idea::Present for NewBorn Baby::

Tahun ni banyak berita happy yang aku terima dari rakan-rakan yang dah terima baby. Aku?InsyaAllah.Doakan aku ye.. ;P


Bila kawan kawin,sibuk nak cari hadiah kawin.Dah kawin and dapat baby,pening plak nak fikir nak bagi hadiah untuk baby.Errmm...Aku actually nak kata pening tu tak la sebab mostly kawan-kawan sejati aku masih ramai yang single.Yang dah jadi mummy pun baru sorang je.Tapi bila sepupu kesayangan dah dapat baby,aku jadi pening sebab tak tau nak bagi apa...So,aku listkan beberapa item yang aku rasa sesuai untuk di bagi kepada baby-baby comel ye ;P


1- Stroller or Car Seat






Aku rasa kalau bakal mak-mak dapat ni memang sure suka and senyum sampai ke telinga.Kawan aku pernah share ramai-ramai bagi hadiah stroller untuk seorang kawan aku ni.Bestkan.Tapi selalunya bakal ibu and bapa ni dah ada pilihan stroller mereka sendiri.So,maybe boleh tanya and share ramai-ramai untuk bagi hadiah tu.If harga stroller idaman mereka tu lebih dari budget yang korang boleh keluarkan, just inform berapa amount yang korang nak sumbangkan and the rest tu bia mereka yang top up.At least dah kurang beban betul tak?Kawan-kawan sejati, aku nanti aku nak Quinny ye.hahahha...


2- Baby Cot



Satu benda lagi yang aku suka even aku tau ramai yang cakap benda ni tak penting.heheh...Sebab kebanyakan anak-anak kat Malaysia ni tidur dalam buaian kan.Tapi aku tetap suka tengok baby tidur dalam cot.Waahh comel.Nak-nak cot warna putih cam dalam gambar tu.Kalau buat naik buai, tapi pakai cot.Cool beb..Tapi bukan jadi majlis naik buai la kan.hahahah...

3- Baby Bottles
bestnya dapat set Avent kan

Benda ni amat penting. Semua baby perlukan benda ni.So,aku rasa hadiah amat praktikal untuk ibu-ibu.Nak cerita in details memang aku tak pandai la kan.Belum ada experience.hehhee..

4- Play Mat

Masa aku sibuk dok cari hadiah untuk baby iryani,benda ni ada muncul dalam list aku.Tapi tetiba ada kawan aku cakap rugi sebabnya nanti baby tu tak pakai lama.Means,bila baby dah besar sikit diaorang dah tak nak golek-golek atas ni.Errmm..betul ke??Bagi aku still menarik untuk diberi sebagai hadiah.


5- Baby Travel Diaper Bag




Diaper bag untuk bawa diaper and barang-barang baby yang lain.Sekarang dah banyak design yang cool-cool instead yang macam beg "makcik-makcik".Aku lagi suka yang jenis backpack sebab even husband bawa pun nama cool.hahaha...

6- Toys and others



source: babyshop2u

Ni secara general.Selalu sangat kita bagi baju-baju or kasut and others.Bagi soft toys pun ok kan.Blanket set ke.Tapi aku agak tak suka nak bagi baju sebab baby ni akan pakai sekejap je.Lagipun most parents akan beli awal-awal and akan dapat banyak sangat hadiah set baju dari orang lain.So,kemungkinan untuk mereka lupa apa yang hadiah kita bagi adalah sangat tinggi.hahahah..

Soft toys macam dalam gambar yang last tu menarik.Belajar sambil bermain.Boleh beli kat blog kawan aku Linda. Boleh la jenguk-jenguk blog dia untuk cari baju-baju ke,rompers ke kasut ke.

Tu jela kot benda-benda hadiah yang aku rasa sesuai untuk bagi.Kalau korang perasan hadiah yang aku pilih ni semua benda yang jangka hayat dia panjang. Macam stroller,cot tu..parents boleh recycle untuk anak yang lain plak.So,kira kita bagi pakej la kan.Bagi hadiah untuk anak yang 1st je.hahhaha..Boleh tak macam tu?Bukan la macam tu kan,cuma nanti bila baby tu dah besar boleh la mama dia bagitau "stroller ni hadiah dari aunty alyn tau"..Waahh..harus ke nak bagitau ;P

Maybe bakal-bakal ibu or ibu-ibu boleh share apa yang mereka hope untuk dapat.Kira macam wishlist la kan.Mungkin boleh jadi panduan untuk kita-kita bagi memudahkan proses memberi hadiah ;P

p/s: hadiah anak yani pun aku tak beli lagi ;)

3 comments: (+add yours?)

nurmala said...

wah...ko ni mcm nk suh ktorg prepare je utk ko...hhaha..utk aku pn jgn lupe ye...maklum le..nk beli xmampu..t ank aku pkai lmpin kain batik je..wakaka.

P/s:same2 la kite doa utk kbhgiaan kite sume..sobsob...

Yan Kah Luke said...

I just thought to buy some Baby Clothes to my friend's newborn baby....... you got ta point too, most parent will buy their baby clothes, so, what other gifts we can buy?

Susan Cheah said...

Hi, do you sell baby support pillows??

Post a Comment

any idea or comment?just drop here