Macaroons


A macaroon is a type of light, baked confections, described as either small cakes or meringue-like cookies depending on their consistency. The original macaroon was a "small sweet cake consisting largely of ground almonds" similar to Italian or Moroccan amaretti.source from wikipedia


Siapa pernah makan macarons?
Aku dah makan sabtu lepas. (^__^)


Kebetulan weekend lepas aku keluar dengan en adha ke Empire Subang.Aku pernah terbaca kat blog siapa aku pun tak ingat yang Macaroon ni ada jual kt restoran Serai kat Empire.So,aku pun cari la Serai.Selamat jumpa.


Makanya,dari kejauhan lagi aku dah terpandang cookies warna-warni tu.Ohhh...sungguh menggoda perut.Tapi masa aku g tu,choice dah banyak takde.Yelar g pun dah pukul 6 ptg.Aku amik keputusan untuk take away sebab dah nak Maghrib.


Seketul macaroon will cost you RM3.90.Kecil-kecil cili padi.hahhaha...Aku try 4 flavour.Yang turqoise tu rasa peanut butter,Peach wild berry, Yellow is mango and Pink is strawberry.


Dari pendapat tekak aku,rasanya sedap but a bit sweet.Tapi yang rasa peanut butter tu ok.Yang agak manis yang wild berry tu.Overall sedap!!.Actually lepas keluar dari Serai,ada 1 kedai opposite Serai pun ada jual Macaroon sebab aku nampak dari menu dia.Maybe u all boleh try cari.Nama kedai tu aku lupa.heheheh...


So,sape-sape yang teringin nak makan Macaroon,boleh try beli kat Serai. Serai located at Lower ground floor (if i not mistaken) Empire Subang.

Kepada sape-sape yang rajin nak try wat sendiri macaroons ni pun boleh.Try buka blog nyomel,kat situ dia ada share resipi macaroons.
p/s: boleh try beli roti kat the loaf juga ;P

9 comments: (+add yours?)

nuttyNAD said...

wahhhhhhhhh

saya sangat suka macarooonnnnnnnnn

nYomeL said...

wahhh.. dah rase ehh..??
baru semalam pegi Empire Subang.
Tapi pegi sbb ade keje so tak jalan2 sgt.

anyway, thanks for the info.
nak paksa hubby tolong pegi beli. haha! ;)

Serji said...

yaaa.. ianya sgt sedap... kalo perut pelahap mcm aku ni.. mmg tak puas.. kena makan byk2 hahaha...

adlyn833 said...

nad>>ko pun suka ke?sedap kan...eehh,ko pernah try macaroon kt mana?story skit

adlyn833 said...

nyomel>>cepat2 paksa hubby g beli.beli banyak2 tau,takut x cukup ;)

adlyn833 said...

serji>>erkkk...en adha awak memang bukan x cukup ke walau makan apa pun?hahhaha...nanti kita g beli lg ye ;P

IRYANI ALIAS said...

aritu plan nk buat..dh beli bhn..sbb konon2 tgk senang je nk buat..postpone2 smp kesudah tak buat..

Cik Puan Syafa said...

sangattt sedap tp mahal T.T ! syafa ngah cari resepi nak blaja buat sendiri laaa.hehe bole makan byk2 ^__^

adlyn833 said...

syafa>>hye...thanks for ur comment.ermmm..kalau dah jumpa resipi,u buat nanti u bagi i skit ye.hehehhe...memang mahal sedap kecik cinonet rm3.90.huhuhu

Post a Comment

any idea or comment?just drop here