Kembali Bekerjaya

3 comments

Seperti yang sedia maklum,after kawin aku terus quit job.Reason why,follow en adha ke Terengganu.yeehaa..


Errmm..actually reason nak follow suami tu hanyalah rekaan semata-mata.Just nak bagi bos aku release aku je.Aku dah kerja almost 3 years kat company tu.Aku rasa memang dah bosan and work productivity pun dah decrease.So,maybe need a new environment.Tapi sebab paling utama aku quit,aku tak ngam dengan manager aku.Biasa la andartu kan.hahaha...Aku pernah nak quit before tu,tapi bos aku dok pujuk-pujuk.So,reason aku nak follow en adha berjaya mengaburi bos aku ;P


Disebabkan kat Kemaman aku macam dah syok dok rumah,aku langsung tak apply job apa-apa.hahaha...jadi tukang masak,pekerja dobi,pencuci pinggan dan lain-lain kerja yang sewaktu dengannya untuk en adha.Aku suka sebab gaji dia lagi banyak dari kerja aku sebelum ni ;P


But,in November aku tetiba saja mengada-mengada nak test market.Apply one job ni.Suddenly,panggil untuk interview.Pergi suka-suka je pun.If im selected,on January mereka suruh kerja.I just said yes.Tapi,until end of December memang langsung tak call.Aku tak kisah langsung pun.Lagipun,early January tu aku memang amat busy sebab nak pindah kan.


Dalam kesibukan aku tu,aku dapat another call untuk second interview.Ooohh..ok.Im coming ;P
CEO sendiri yang interview and dia cakap ada 2 candidate yang di shorlistkan.Terus aku rasa aku memang tak layak.Tetapi,esoknya HR call suruh datang untuk sign appoinment letter.Yiiippiiee!!!Aku gembira sebab at least aku masih marketable la kan walaupun almost a year aku bergelar housewife.


Rezeki terus bergolek sebab CEO tu telah menginvite aku untuk join kick off metting on 22 Jan.huhuhu...mak soker!!!Aku cam tak nak g since barang-barang aku semua tak sampai ke KL lagi.But,en adha izinkan.Orang dah offer kerja pun dah cukup baguskan,so aku pun accept jela offer untuk join ke Melaka.Kekonon boleh kenal semua orang.

Kisah g melaka aku cerita next entry ye.But,setakat ni aku suka kerja sini.More flexible compare from my previous company.Alhamdulillah..Aku rasa Tuhan Maha Adil.Bagi aku dengan en adha dugaan then, Dia datangkan rezeki.Aku bersyukur dengan kehidupan aku sekarang..

Bersendirian di Kuala Lumpur

4 comments

As I mention on my previous entry, aku dah pindah ke KL.Reason why, owner rumah sewa aku tu nak jual rumah tu early this year. Just inform us on middle November, then nak suruh kosongkan early 2011. Nak mencari rumah sewa di Kemaman adalah cabaran yang getir nye kawan-kawan.

Before kawin haritu en adha hari-hari pusing 1 Kemaman nak cari rumah sewa.Lagi seminggu nak kawin baru dapat rumah. So,kalau nak cari rumah dalam masa sebulan memang tak mungkin. At last,we decided to move to KL since en adha maybe akan balik juga menetap di KL dalam bulan 6 ni.InsyaAllah...Buat sementara waktu,aku akan dok kesekoran di KL ;(

Akhirnya, kami sudah berjaya menemui rumah di Kuala Lumpur. Everything is last minit.Memang aku takde masa nak survey area rumah aku tu ada kedai ke, pasaraya ke,Giant ke etc.Lepas bayar deposit semua,awal bulan haritu aku dengan en adha pun basuh rumah. Thanks to Mala and Puza. I owe you something girls ;P

Sedih mengenangkan terpaksa meleburkan duit untuk perpindahan ni. Habis elaun sara diri December aku di sekat oleh en adha.Meleleh air liur tengok Handbag Paris Hilton Nad.hahahah...Yelar, deposit je 2+1.Lori nak hangkut barang aku yang maha banyak tu je dah almost 1k.Danngggg!!!!Terus rasa nak pengsan.Terus terbayang Coach Hobo Kristin Leather handbag berlari-lari cipan meninggalkan aku.hukhuk...

But,anyway aku dengan en adha tenang hadap semua ni.Still boleh gelak even kawan-kawan rapat keep asking kitaorang nak mintak tolong apa-apa ke.Allah tu Maha Adil.Dia takkan uji umat dia  kalau dia tau hamba dia tak kuat.wahh..tazkirah petang plak.

Officially aku pindah masuk adalah 24 Jan haritu.Lori sampai pun dah malam.Dari Kemaman katanya.Aku g kerja esoknya,en adha sibuk mengemas rumah.Sampai je rumah semalam,aku dengan en adha berusaha kemas sikit-sikit rumah tu.Tengah malam buta pasang kuali astro.hahahha...Almost 3am baru kitaorang tidur.Terpaksa gak en adha pasang astro tu malam-malam buta sebab dia akan pulang ke Kemaman paginya.Haruslah aku meroyan kalau tak dapat tengok tv.

Pukul 5 pagi tadi en adha dah balik Kemaman.sob..sob..sob..Sedih-sedih pun,lepas je en adha gerak,aku terus sambung tidur balik.hahaha...Disebabkan melayan perasaan and feeling-feeling diva masa drive kereta,aku salah jalan g kerja harini.Bagus Adlyn!!!Syabas dan Tahniah diucapkan. ;P

Petang ni,aku tak tau apa nak wat.Kira macam ni adalah 1st time aku dengan en adha akan dok jauh after kami kawin.Even masa bercinta dulu aku tak kisah,but dah kawin ni memang rasa lain bila en adha takde.Rumah aku dah la 2 tingkat, 4 bilik plak tu..yang dok aku sorang.wawawawawawa...

Takmo sedih-sedih lor petang-petang ni.Kang aku sesat lagi nak balik rumah.Tu memang aku nangis dalam kereta.hahaah..Mau pulang sudah..Selamat pulang kawan-kawan ke rumah.Esok sambung kerja kembali ;P

p/s: aku suka kerja baru aku ;)

Berhijrah

2 comments

Lamanya tak update blog aku.Banyak benda yang telah berubah dalam hidup aku yang membataskan aku untuk update story.Reason aku tak update

- Aku dah pindah KL.Sedih dah tak dapat tengok laut lepas ni ;(

- Aku dah pun bekerja sekarang(kantoi...update blog time kerja) hahhaha...

Ada banyak benda nak cerita tapi aku memang agak kelam kabut sekarang ni.Rumah pun tak kemas habis lagi.Once ada masa,aku akan update semua story.

p/s: Januari yang memenatkan ;(

Wear It Right!!!!

3 comments


Mari kita support campaign ni.Aku ambil dari blog sue anna joe
Aku pun masih belajar untuk memakai hijab dengan lebih sempurna.
So,spread it out girls.Tak rugi kalau kita saling ingat-mengingati.

WEAR IT RIGHT LADIES!!

p/s: harus tambah koleksi shawl selepas ini

Rumah aku ada singa

4 comments

Sejak aku pindah kat Kemaman ni,ada seekor SINGA dalam rumah aku.
Tapi SINGA ni jinak.hahhahha...
Aku le SINGA tu.wawawa...en adha cakap rambut aku cam SINGA.damit!!!!


aku jadi singa betul baru tau 

eehhh...aku belum tua lagi nak tukar rambut jadi putih

Tapi memang aku ngaku la.Sejak dah "berhijrah" ni,aku dah lama tak g saloon untuk memanjakan rambut aku.Sian kat rambut aku.Menangis sambut menggugurkan diri  sendiri.sob..sob..sob.. ;(
Kalau dulu boleh kata 2 bulan sekali g wat steam la,trim la,rebonding dan semua yang sewaktu dengan nya kecuali warnakan.Mungkin sebab tu juga rambut aku dah kasar cam berus dawai.Kadang rasa cam benda kat bawah ni pun ada


silap-silap penyapu ni lagi lembut dari rambut aku ;(

Aku dah try banyak shampoo sebenarnya.Dari shampoo yang iklan annoying goyang-goyang tangan kiri kanan sambil cakap "tak nak dah shampoo lain".Even Dove pun dah try.Ada yang membuatkan rambut aku cam sutera tapi gugur cam daun kering layu di tasik madu plak.Cukup 6 bulan,botak plak aku.Entah apa plak en adha nak kutuk aku nanti.

Aku ingat aku nak try produk kat bawah ni plak


Nanti aku akan review ok ke tak produk ni kat rambut SINGA aku.Or korang dah pernah try atau ada produk lain yang korang nak suggest kat aku,boleh la share.Actually,aku dah pernah try range shampoo Loreal ni.Tapi aku pernah try warna pink punya..kalau tak silap range yang untuk smooth tu.Tapi kesan tak berapa memberansangkan.

Serius la,aku dah runsing dengan rambut aku.Walaupun dah bertudung,but still kena jaga gak kan.Mesti nak lembut bak sutera,guna jari pun boleh.hahhaha...Semoga lepas ni rambut SINGA aku ni dapat dijinakkan ;P

p/s:rambut en adha yang cam meggi tu cam cantik sangat ;)

Anugerah Juara Lagu (AJL 25)

2 comments

Rasanya ramai dah tau keputusan AJL semalam.Korang satisfied ke dengan result semalam?
Aku?
Jawapannya tidak!!!!!


Bagi aku persembahan terbaik tu memang hak milik Faizal Tahir(FT).Effort dia untuk hanyut dalam kolam tu memang berbaloi.


Vokal menang kat Hafiz.What???Hafiz??Aku rasa ada orang lagi layak kot.Tapi aku still boleh terima.Cuma part lagu tu menang no 3 cam tak sesuai.


Naib Juara dengan Juara tak yah cakap la kan.Memang keciwa..Remuk redam hati aku ni.Hukhuk..


Mungkin aku bias sebab aku memang fans Yuna.Tapi aku rasa she deserved to win something.Suara mantap,lirik pun ok apa.Then,aku cam sangka Adira, A.P.I or FT akan menang gak.Tapi nan ado!!Sedih okeh ya all!!




sedih ;(.mereke-mereka ini kalah

Kalau Adira or Black menang vokal semalam mungkin aku tak keciwa la kan.Black nyanyi sampai nak terkuar anak tekak,timbul semua urat-urat pun boleh kalah.




Anna Raffali menang semalam memang tak disangkan.Aku rasa ramai yang terkejut.Tapi nak buat macamana dah juri pilih lagu tu.Lagipun Ketua Juri M.Nasir kan.So,of coz lagu-lagu puisi yang ala-ala kena dengan jiwa dia yang akan menang.


Menonton AJL bersama en adha adalah pengalaman pertama bagi aku.Semestinya tak semeriah menonton bersama teman-teman.Tetiba rindu kat roomate aku Zue.Kalau tengok dengan dia sure kami jadi backup singer kat rumah.hahahha...


En Adha punya hangin la masa Hafiz and Anna menang.Sampai sepak-sepak sofa mengalahkan dia plak yang kalah.hahaha...Dia sokong Stacy and A.P.I.Stacy u olls!hahhaah...


Whatever pun result dah keluar pun.Cakap lelebih pun tarak guna.Congrats untuk semua yang menang.Kita tunggu next year punya AJL plak ye ;P


p/s: baju cherly enggak cun!!

Aku Sayang Kawan-Kawan Aku

2 comments

Aku percaya,semua orang ada kawan baik.Ermm..aku pun ada,ramai sangat.
Tapi kawan sejati memang tak ramai.

Kawan sejati dalam definisi aku,kawan yang sanggup gelak ketawa,menangis,mengumpat,melompat sama-sama.
Banyak benda yang aku sanggup lakukan demi kawan sejati.Antaranya:


1- Dipaksa beli baju yang kawan sejati tak muat.Bukan terpaksa,tapi dipaksa.Siap ugut-ugut pakai pisau sapu majerin.Takot wei....(lain kali sedar diri,udah gemuk beli saiz XL,jangan beli XS)


2- Pukul 2 pagi meredah kesejukan KL untuk meyelamatkan kawan sejati dari jadi mangsa tumbukan ex-gf kepada kekasih gelapnya.Kawan aku dah le comel.Sian plak kalau lebam biji mata.


3- Terpaksa jadi jam loceng dan GPS kepada kawan sejati.Kena ingat jalan nak ke rumah dia.Jalan balik rumah sendiri pun boleh LUPA.Nak g keja pukul 7pg,kunci jam pukul 6PM.AM dengan PM pun boleh salah daa...


4- Terpaksa jual harga kos kepada kawan sejati sebab dia ikut masa amik stok.Hampeh..kalau ada 10 orang kawan sejati cam kau,lingkup bisnes kitaorang.


5- Terpaksa berkawan dengan kawan yang penuh dengan persediaan.Sampai nak camping pun bawa payung.Tak buat lawak tak sah,sampai orang dok gelak pario terbang tepi jetty pun boleh wat muka ala-ala duyung tepi pantai.


6- Berkawan dengan orang yang comel dan jujur.Tapi kadang-kadang terlampau baik pun susah.Depan aku cakap tak sedap,depan orang lain cakap sedap.Wei....bermuka-muka okey.hahahah...Kek tu memang tak sedap.. ;P


7- Terpaksa tadah telinga dengar bebelan cam mak aku a.k.a radio karat.hahahah..tapi advice yang amat berguna.Thanks!!!


8- Tak sah kalau tak sesat if naik kereta dengan beliau.Terpaksa la aku alert segala-mala sign board.


Walaupun kawan-kawan sejati aku ni ada macam-macam perangai,aku tetap sayang diaorang.Kalau jumpa sure gegak gempita tempat tu kami buat.Kalau nak jumpa kat tempat crowded memang kena fikir berkali-kali.


Sejak aku dah kawin,aku memang jarang jumpa mereka.Yelar,aku dah dok terengganu kan...Tapi,kalau aku g KL, sure akan call and lepak-lepak(tetiap bulan kot aku g KL).hahahh...
Hopefully,after this akan ada banyak lagi pertemuan yang akan diatur...


kawan sejati ;)
korang teka sendiri pernyataan di atas sesuai dengan sape
(2 jejak idaman malaya tu tak termasuk ye)

En Adha jatuh kategori kawan sehidup semati ye
(^__________^)

p/s:permulaan 2011 yang amat memberansangkan.alhamdulillah





Pengaruh cerita ER

0 comments

Aku sangat suka bila orang share pasal kerjaya mereka.Kawan-kawan aku datang dari pelbagai background.Ada yang keja kat telaga minyak,tukang angkat barang kat kilang,keja hospital dan lain-lain.


Kali ni aku nak share pengalaman kawan aku yang kerja kat hospital.Lebih specific,diaorang ni keja kat wad bayi dan wad bersalin.Kata diaorang baby ni ada musim.Kadang-kadang sebulan tu semua baby lahir besar,ada musim baby lahir tak cukup bulan and sekarang musim baby luar nikah.Scary ok....

So,sekarang wad tengah penuh dengan budak-budak unmarried tapi dah ada baby.Ada 1 kes yang memang aku tertarik untuk share.Budak ni lahirkan baby dia kat umah sorang-sorang and time tu dia baru 7 bulan pregnant.Kira pre-mature baby.

Kawan aku tanya,camne dia bersalin.So,ceritanya lebih kurang camni la

"Time tu saya rasa cam nak terb*r*k.Saya masuk toilet,tapi rasa cam ada benda nak keluar dari perut saya.Saya dah standby letak tangan kat bawah.So,sekali teran terus baby saya keluar.Lepas tu saya masuk bilik,amik gunting.Terus gunting tali pusat.Tetiba darah keluar banyak sangat.Saya amik getah yang ikat barang tu saya pun ikat.Pastu basuh anak saya and breastfeeding baby saya"

Dia g hospital keesokkan harinya sebab baby dia tetiba jadi pasif.Yelar,baby tak cukup bulan.Of coz,kena dapat pemeriksaan dari doctor.Bila kawan aku tanya,mana dia belajar wat semua benda tu,dia jawab "oohh..saya tengok dalam ER kak.Bagus gak kan tengok cite tu".Tu dia tengok cite ER,kalau dia suka tengok cite House,korang bayangkan camne dia bersalin. ;)

"Siapa bapa baby ni"?
"Bangla kak.Tapi dia dah lari.Saya jumpa dia 2-3 kali je dalam sebulan.Agaknya time tu yang lekat" 

Serius,masa kawan aku cite tu aku rasa scary sangat.Sebab aku memang tak suka tengok cerita ER.Aku takut tengok doctor operate-operate orang.hahahah....Apa yang aku terfikir,camne budak-budak ni boleh relax je bersalin sorang-sorang.Kita yang nikah secara sah ni,punya la sakit nak bersalin.Menjerit-jerit sampai doa qunut pun terbaca(ni pengalaman kawan aku)..

Banyak sebenarnya story-story yang terjangkau di otak aku ni yang kawan aku cite.Paling muda yang bersalin bulan lepas umur 15thn.Dik oiii....15 tahun ko dah ada baby.ishh..sihh..ishh...dulu,aku time ni tengah bersuka ria naik beskal dengan kawan-kawan aku.Budak ni,boleh gigit jari sambil tengok baby dia dengan muka terkebil-kebil.Wet tissue pun dia tak tau...camne dia nak jaga baby tu..

Diaorang ni macam tak menyesal tau.Sebab apa aku cakap camtu,sebab ada yang dah tiga kali lahirkan baby luar nikah ni.Sedih betul aku dengar..Senangnya la diaorang ni buat anak.Yang kita dah kawin ni punya la harap senang dapat baby ;(

Tapi kata en adha,benda haram ni memang senang je nak jadi.ermmm..mungkinlah kan.Berdoa la supaya takde antara orang yang kita kenal terjebal dalam benda-benda camni kan...

p/s: hari-hari hujan,hujan hari-hari

Chinta

2 comments

video

songs: Chinta by Monoloque 

En adha dedicate lagu ni untuk aku *___*

Katanya lirik lagu ni best.Bila dah lama-lama aku jadi suka plak lagu ni ;P

Kau hadir bila tiba waktunya
Tidak diundang tak jua dipinta
Walau ku lari namun kau tetap datang jua
Kerana mu cinta tak mampu menahannya
 Aku terus mencuba
Untuk lari dari cinta
Kerana perit terasa sengsara tanpa kata
Kerana dusta
Cinta kau luluhkan hati ini

Membuat segalanya indah
Walau sesekali menjengah tiba
Oh cinta terasa bahagia
Hanya menunggu saat dan tika
Aku akan terus melangkah
Walau tanpamu oh cinta
Aku yakin akan adanya setia

Ceritera yangg tiada akhirnya


Cinta kau luluhkan hati ini
Membuat segalanya indah
Walau sesekali menjengah tiba

Oh cinta terasa bahagia


Hanya menunggu saat dan tika
Kerana cinta
Terasa bahagia



Cinta

Abadi cinta
Cinta padanya
Cinta satu cinta selamanya
Thanks hubby.Love this song and I LOVE U
aku dah jumpa chinta aku.korang?

2011 dah datang

1 comments

Masih belum terlambat untuk aku ucapkan Selamat Tahun Baru 2011 buat semua (^______^)


Kesihatan yang tak mengizinkan menjadi tirai penutup 2010 untuk aku.hukhuk..huk.. ;(
Sekejapan je aku rasa dah habis tahun 2010.Masih banyak benda yang masih aku belum kecapi.


2010 banyak meninggalkan kenangan manis buat aku.Pahit ada juga cuma enggak mahu diingat.Bertukar status dari "single" kepada "double" pada 23 April 2010 adalah saat manis yang akan diingati sepanjang zaman.




Berpindah dan duduk sebumbung bersama en adha banyak menguji kesabaran dan sifat bertolak ansur kami.Alhamdulillah..semuanya dapat dihadapi dengan tenang.Kami masih bahagia dan berharap agar ia akan berkekalan


2011 mungkin tahun perubahan buat kami.Banyak benda akan berlaku dalam kehidupan.Perubahan itu perlu jika untuk kebaikan.Di saat orang sibuk merencana aktiviti sempena malam tahun baru,aku dan en adha plak sibuk mencari "sesuatu".oohhh..berjaya akhirnya..suker!!!Akan diceritakan kemudian.


Tahun ni kami dah ada target dan plan kami.Hopefully semua tercapai.InsyaAllah....
Banyak sebenarnya azam tahun ni.Biarlah aku je yang tau.Kang heboh-heboh pastu satu pun tak tercapai malu la saye ;P.hahahha...


So,aku doakan korang dapat capai apa yang korang azamkan.Semoga tahun ni dilimpahkan rezeki dan kebahagiaan untuk kita semua.InsyaAllah..


p/s: bila aku nak start pack barang ni??