Persiapan untuk Baby-Apa yang patut dibeli dulu?

Disebabkan bulan depan aku dah 5 bulan semangat untuk membeli-belah barang-barang adlyn junior adalah sangat berkobar-kobar. Aku tau ramai yang cakap tak elok beli before 7 bulan. Tapi bagi aku tu semua ketentuan Tuhan. Jangan negative sangat. Lagipun aku jenis suka beli sikit-sikit. Aku bukan orang ada-ada nak beli semua serentak. Better beli sikit-sikit lama-lama jadi bukit T___T

Hobi terbaru bila layan internet of coz tengok barang-barang baby. Best kot.huhuhuh...Segala list untuk barang baby yang M2B letak aku print konon nak wat guideline. Tapi bila dah banyak sangat aku jadi blurr.hahha...Apa yang patut aku beli dulu. Aku baca blog orang beli breastpump, aku rasa patut beli breastpump dulu, tengok orang beli baby cot, tilam, baju and list go on. Tapi apa patut aku beli dulu??

Bulan depan aku memang akan start beli skit-skit. Lagipun en adha maybe ada kat KL time tu. Buatnya bulan 3 dia dah kena ke mana-mana susah sikit le aktiviti shopping kami. Sebab tu juga la aku nak beli sikit-sikit. Kalau en adha takde, memang aku paksa rela Yah teman aku.hewhewhew....

Antara barang-barang idaman hati aku
aku memang dah lama suka stroller ni
if ada rezeki memang nak beli T___T
 
InsyaAllah niat dihati memang nak fully breastfeed
Hope dipermudahkan

 
ramai advise tak perlu baby cot
so, dalam dilema nak beli or tak

Tu antara barang-barang yang ada dalam list aku and antara barang yang memerlukan budget yang agak besar. Tak confirm lagi nak beli before or after deliver. Bulan depan memang dah aim nak g expo baby yang kat KLCC Convention Center tu. Dah siap tanda kat kalendar ok.hahaha...Bulan 3 confirm akan bersesak-sesak kat Midvalley plak. Aku dah siap warning kat en adha, jangan nak gatal g outstation time-time tu. Garang ye mak buyong sorang ni *____*

So, buat masa sekarang ni masih lagi blurr apa yang nak dibeli. Pada mommy and bakal-bakal mommy tu boleh la share ye..sharing is caring kan? ^_____^

p/s:aku dah beli 2 helai je rompers untuk adlyn junior masa kat Guangzhou haritu ;P

13 comments: (+add yours?)

CikPuan Fara said...

pada kte, baby cot tu perlu.. training baby untuk tak too depends pada mamanya n gv his/her own space kan.. + nnti bakal2 adik pun boleh tdo situ jugak ;) xslh nk beli skang.. bukan nak beli semua pun.. jgn pikir sgt apa org ckp k dear? hihi.

**1st time jumpa org sama anniversary kawen thun yg sama hihih ^^

Nora Anne Burn said...

stroller sgt perlu..especially if kite ni parent yg kaki bjalan..i dulu beli stroller lps baby dah kuar..mase sblm beli stroller tu jenuh jgk la kuar dukung baby..sian baby..then breastpump pun perlu if ur plan nak fully breastfeed ur baby nnti..cam i org bagi adiah..manual breast pump je..until now dok pkai lg..hehe..baby cot tu depends on u..if u rase rajin nak turun naik katil tgk baby kt dlm baby cot ok la..tp mase awl2 baby br lps deliver biasenye dorg akan tido ngn ibu dorg...mcm i, i beli playpen je..if travel pun leh bwk..;) tapi siyessss...barang2 baby mmg kite xkan puas nak beli...heeeee

~ NANA ~ said...

i beli baju, towel n blanket je dulu...

breast pump pulak i akn beli skt2 nk deliver nnti coz BP yg i nk beli tu warranty dia stat dari kita beli...

baby cot, bouncer, car set, etc2 akan beli kat baby expo midvalley nnti...hihi

stroller pulak akan beli bila baby dh 3 months nnti, insyaAllah...tu je la kot i punya plan...hehe

adlyn833 said...

fara>>yup...mmg nak beli cot tu utk training baby dari kecik supaya dia tidur sendiri nanti.Train dari sekarang.Dah besar nanti senang.

*yup..teruja okeh bila tgk date nikah kita sama.hehehe...

adlyn833 said...

nora>>i kena beli stroller before deliver sebab husband i selalu outstation.So,kalau i nak keluar dengan baby sorang2 memang kena bawa stroller.

Wah untungnya dapat hadiah breastpum..murah rezeki ibu mengandungkan.hehhehe...baby cot insyaAllah memang dah masuk list.Thanks sudi share ur experience..;P

adlyn833 said...

nana>>u beli baju-baju dulu la ye..ermm..ok,lps ni i nak cari baju gak la.heheh..
breastpump ingat nak cari kat expo midvalley tu nanti.jangan lupa share ur baby stuff tau ;P

LoVEaQshA said...

dear nk thu yg bby expo kt klcc tue bpe hb erk?lupala penah tgk ktnr nth tp da lupa datenya ble..
tuelah sy ni pn blur ag xthu nk mla dr mn,skrg br 6bln pn kaki da bgkak smcm lau lmbt2 sgt nti xlrt lak nk bjln..btul la sume tue ktentuan kn lau ada rzki mmg ada lau xda kta jg cmne pn xkn ada kn.sb kta merancang jer bkn menetukan~

sy pn tgh aim nk bli breastpump,stroleer ngn baby cot..tp nk bli yg mn dlu tue xthu..nk bli sume ase mmg xmpula..

e k i n ♥ y u s r i said...

hye m2b....

ekin x beli baby cot tue kot
sbb rs x perlu
siang dah kat nursery
weekend pon jrang kat umah
so ble je die nak duduk dlm tue
huhuhuhu

stroller mesti beli
sbb kami sgt kuat berjalan
ihihihhihi

BP plak,mybe beli manual je
sbb rs x mampu plak nak beli mahal2

e k i n ♥ y u s r i said...

baby kte hmpir sebayalah
hehehehe

adlyn833 said...

ekin>>hye ekin...cot tu still dilema nak beli or tak.if ada duit lebih baru beli.Stroller mmg wajib sebab senang nak berjalan2.BP plak kalau x mampu nak beli madela,maybe beli spectra je.tapi memang nak beli yang elektrik or battery sebab senang nak pump kat ofis.

yup..nanti kita deliver date dekat2 ;P
take care ye dear.nanti sharing2 kat blog ye

adlyn833 said...

loveqasha>>date expo tu saya dah share kt entry baru..saya mungkin beli yang basic dulu macam baju,bengkuk suma tu.yang barang besar-besar cam stroller tu dah dekat nanti baru beli ;P

nanti kalau saya dah beli apa-apa,saya share dalam blog ye ;P

IRYANI ALIAS said...

na..pd aku breast pump tu penting..sbb mcm aku hari 1st baby lahir payahnyer nak bf dai sbb dia tak pandai n susu tak byk..finally faliha jd baby FM..stroller pun penting..baby cot aku tak pakai langsung sbb kalau tido dgn faliha leh peluk2 dia sambil tido..nikmat jd mummy! huhu..jgn beli baju online kerana 80% akan kecewa..baik g beli kat kedai..skrg baju2 online tu dh byk kat kedai..nak list2 kedai baju2 baby best2 yg branded2 tp murah, nnt aku kasi..(yg aku biasa g lah)..

adlyn833 said...

yani>>breastpump dgn stroller confirm aku beli.cot tu jadi benda paling last.tengok budget.tapi tetap akan beli.aku nak train dia tido sendiri.maybe lepas pantang aku nak dia tido dalam cot.baju online tu tak pernah beli lagi.nanti bagi aku list2 kedai tu utk aku habiskan duit adha.hahahah

Post a Comment

any idea or comment?just drop here