"aku tak pegi wedding dia sebab dia tak datang wedding aku"

Ayat di atas merujuk kepada seorang teman.
Kejadian berlaku di online chat "muka buku"
Berkisar tentang invitation seorang teman ke wedding beliau bulan hadapan


Aku: babe,ko g tak wedding ali(bukan nama sebenar)
Beliau: tak tau lagi
Aku: nape plak?jom la..boleh jumpa ramai-ramai (taip dengan nada excited)
Beliau: malas ar,aku kawin pun dia tak datang haritu..Dia kawin,aku malas ar nak g
Aku: ooohh..ok


Pernah tak korang terjebak dalam situasi seperti di atas?Aku pernah dapat jawapan macam tajuk di atas dekat 3 kali kot.Kenapa ye jadi camtu??why..why..??


Pada aku,biar la ikhlas menjemput orang.Kita sekadar menjemput.Orang nak datang ke tak datang tu belakang cerita.Menghebahkan perkahwinan adalah wajib.Mungkin  orang yang dijemput ada hal atau perkara-perkara yang tak dapat dielakkan makanya tak dapat datang majlis kita.


Even,masa aku kawin hari tu ramai gak kawan-kawan yang tak dapat hadir.Pengapit a.k.a kawan baik aku pun tak dapat datang di saat akhir sebab mak dia sakit.Tapi aku takde plak nak dendam or nak balas sampai tak datang wedding kawan aku tu.


Cuma akan ada priority pada orang yang datang wedding aku.Contohnya,kalau ada 2 wedding pada date yang sama,mungkin aku akan consider untuk attend kawan aku yang datang wedding aku.


Aku dan en adha selalu dilabel couple yang suka attend wedding.Ramai yang cakap kami rajin attend wedding sebab takut orang tak datang wedding kami nanti(masa ni kami belum kawin).Takde niat pun camtu.Cuma memenuhi undangan je.Orang dah jemput,kalau ada kesempatan and takde aral melintang patah sure kami sampai.Tapi kebanyakannya(aku tak kata semua),once dah kawin je sure aura malas nak attend wedding kawan-kawan akan datang.Sebab pada fikirannya,"aku dah kawin","dah kawin ni,susah nak bahagi masa dengan kawan-kawan".Ooohh...jangan begitu ye ex-bride semua.


Makanya,penuhi la undangan orang yang dah menjemput kita.Aku dan en adha masih ada 4 wedding untuk attend bulan depan.huhuhu...InsyaAllah,akan cuba hadir.Cuma,kalau wedding hari ahad agak sukar untuk kami hadir sebab terengganu kerja ye hari ahad..Next entry aku akan cerita semua wedding yang aku attend.


Selamat berkerja di hari Isnin

p/s:tetiba rindu kat adik gemuk aku.haaiisshhh...

9 comments: (+add yours?)

Xora said...

pernah berada dalam situasi org takmo datang wedding kawan sorang lagi, pasal kawan tu tak jemput dia/ tak hadir majlis dia. saya selagi dijemput dan ada kelapangan akan pergi. ada juga kawan yg saya pergi wedding dia, tak dpt gi wedding saya tapi kita anggap la tu takde rezeki. buat apa nak blas2 dendam. smp kesudah takkan habis.

p.s topik best!

Puan D0T said...

i love wed la..
so kalau berkesempatan mmg!!! nak datang..
tapi kena ikot bajet... dan akan mementingkan org yg pergi wed dulu.. tp klu xde aral..ape salahnye kan kite g wed die??

=) boleh makan nasi beryani.. hahaha

adlyn833 said...

xora>>yup,setuju dengan xora.kalau org x dtg wedding kita,anggap je bukan rezeki.yang kita plak jgn tolak rezeki bila org dh ajak mkn free.heheh..

p/s:thanks.dah lama fikir nk wat entry ni..hrni baru ada mood ;P

dot>>kalau ada bajet,mesti nak g kan.boleh jumpa teman-teman.yang penting,nasi minyak&nasi beriyani..heheheh

@d3!N Sy@!r13 said...

saya sgt suke pg wedding org.. pantang ade jemputan, kalo xde arahan kene keje sabtu ahad saya mesti dtg kenduri kawen. dr kecik lg suke sgt tgk org kawen, hehe..=)

smpikan penah tipon kawan saya yg br nk wat preparation kawen, tanya kad kawen dia nk bg pada saya. n masa kawan saya kawen tuh, satu hari suntuk dok umah d tolong buat kerja kawen. hehe, rasa seronok sgt ble tgk org pakai baju kawen cantik2..

p/s: teringin sgt nk pg kenduri kawen XORA hr tuh..=S

adlyn833 said...

adein>>hye...
bestkan g wedding especially kawan rapat kita.rasa seronok boleh tolong si pengantin.saya pun teringin nak g kenduri xora tapi apa kan daya wedding dia sama dgn birthday saya.huhuhu...

harzharun said...

dear...xtau la nape ada yg bfikiran g2..as for me, aku suke je attend weeding org...bak kat DOT, i love wedding..hehehe...

rs honour bila dijemput...kalo ada kelapangan mesti pergi...

btw dear, tulun promote sket kat kawan2 u sekitar tganu ni..sapa2 nak tempah hantaran boleh la kontek i...hehe

adlyn833 said...

harz:i rasa memang ada spesis org yg berfikiran sempit ni.heheh..selamat kita x tergolong dlm kumpulan tu ;P
camne ye..i ni bukan org tganu pun.baru bape bln je dok cni.kwn pun x ramai.gara2 mengikut suami.but,if i tau,i inform u ye

@nAiLZa said...

kadang2 ade gak terfikir macam tu.Tp bile pikir balik x baik la macam tu kan..Orang jemput kite baik2, kalo x leh@x mo gi pun cube la inform ke bgth nape x dtg, x salah pun kalo org berbahasa,kite pun berbahasa..tp kalo situasinya ade 2 majlis same, surely i will pick utk pegi majlis org yg penah dtg mase wedding ku,Melainkan masalah jarak dan ade hal lain2 yg penting, mesti pegi..Alah..org nak kasi makan nasi minyak free pun x nak, sedap tu..hehe..untung2 dpt jajan ke, doorgift comel2 ape ke..haha( tu pun kalo org nak kasi la..haha)..

adlyn833 said...

nailza>yup,agree.kalau dendam2 ni sampai bila pun x habiskan.selagi boleh datang,try to dtg.makan free pun xnk.hehehhe..yg bestnye dapat jalan2,tengok tempat org.. ;P

Post a Comment

any idea or comment?just drop here