Saat Dia Diambil-Part II

3 Mei 2011
Alhamdulillah malam tu memang takde apa-apa yang jadi. So, pagi ni bangun still bleeding. Tapi aku g gak kerja cam biasa. Kerja banyak wei. Lepas lunch aku dah perasan yang bleeding aku dah makin banyak. Terus text en adha. Katanya dia try balik KL petang tu. Dalam pukul 3.30ptg, aku g toilet lagi. Bleeding aku dah banyak macam period.Apakah???


Terus text Yah, tanya dia watpe lepas kerja. Katanya dia ada aerobik. Bila aku cakap nak ajak dia teman g hospital, terus dia cakap ok. Aku still wat kerja cam biasa. Dalam pukul 4.30 aku dah mula rasa sakit perut. Tangan aku dah sejuk-sejuk. Muka berpeluh sedangkan dalam aircond. Tapi aku boleh tahan je. Time tu gak aku terfikir, camni ke rasa sakit nak bersalin. Aku memang tak pernah sakit senggugut, so aku tak tau. Aku boleh tahan je sakit tu, boleh wat kerja cam biasa.


Pukul 5.30ptg aku masuk toilet sebab rasa cam nak past urine and aku nak tukar panty liner aku sebab bleeding aku dah banyak *tak terfikir nak bawa pad*. Buka seluar je darah dah menitik cam air paip. Aku duduk je kat bowl tu terus rasa keluar something yang besar cam kita period yang keluar ketul-ketul tu. Aku dapat rasa benda tu keluar dua kali. Yang second tu cam kecik skit. Aku bangun sambil tenung toilet bowl. Time tu aku dah tau baby aku dah kuar. Terus hilang sakit perut aku.


Aku rasa cam nak flush tapi aku terfikir takkan nak flush anak aku sendiri. NO!!!.Kalau aku flush memang aku takkan masuk toilet tu sampai bila-bila. Tindakan drastik aku, aku ambil baby aku. Serius dah ada bentuk  but tak nampak jelas. Aku balut dengan tisu. Tukar panty liner,cuci toilet tu sebab darah aku menitik-nitik kat lantai kan. Dah setel semua, aku masuk ofis cam biasa.


Setitik pun airmata aku tak jatuh time ni. Kebetulan dalam drawer aku ada tupperware, aku letak baby aku dalam tu. Terus text yah cakap baby dah takde. Dia suruh aku sabar. Text en adha"hubby, baby kita dah takde. B redha ye. Drive keta elok-elok. Nanti kita jumpa kat hospital". Dia terus call tanya betul ke tak.Aku cakap betul and suruh dia banyak bersabar.


Pukul 6ptg, aku terus balik. Terus g umah yah. Kebetulan rumah dia dekat sangat dengan ofis aku. Sampai je terus je bf yah si Jeff bawa kitaorg g hospital. Aku g PPUM sebab paling dekat dengan ofis aku.
Lepas daftar semua proses menunggu memang lama sangat even aku g trauma and emergency. Aku memang amat relax dan airmata aku memang tak keluar time ni. Tapi dalam hati tuhan je tau. Otak aku asyik fikir en adha je.


Dari pukul 7mlm, aku hanya dapat jumpa gynea pukul 12.30 tgh mlm. Korang bayangkan betapa lama aku tunggu. Dengan tak makan nye. Selamat la aku tak rasa sakit ke apa. Boleh jalan-jalan, gelak-gelak dengan kawan aku si yah tu. Pukul 12.45 adha sampai dari Kemaman. Ternampak je muka en adha terus aku jadi sayu.


Doc scan and cakap uterus aku memang dah kosong. Dia amik darah aku untuk antar ke lab. Result akan keluar hari Khamis. Means, aku kena g balik PPUM hari Khamis. Lagipun, doc tu nak tengok gambar scan baby aku. Semua gambar-gambar tu ada kat specialist yang aku g before ni. Terpaksa plak aku amik dulu.


Pukul 2pg aku setel semua. Before balik aku dengan en adha sempat g makan kat mapley dulu. Kami memang tenang sangat. Maybe dah redha. Pukul 3 pagi sampai rumah. Time ni baru aku rasa sedih and terus menangis. En adha bagi aku kata-kata semangat, baru la aku rasa tenang.. ;(


4 Mei 2011
Aku g specialist. Memang kebetulan aku ada appointment dengan doc. Masa nurse tu timbang aku, dia pelik berat aku turun dari 41kg jadi 39.8kg. Dia tengok aku. Aku senyum then cakap aku miscarriage petang semalam. Terus nurse tu pegang aku. Dia cakap sabar ye. Jumpa doc then aku aku insist dia scan aku lagi sekali in case ada lagi benda lagi yang tinggal. Hohoho...doc cakap baby memang dah keluar but still ada ketul-ketul darah yang tak keluar. Dia print gambar tu and tunjuk kat aku.
Katanya better aku buang supaya tak jadi kuman and aku takde la bleeding teruk sangat. Dia bagi option untuk wat kat tempat lain pun takpe. After decide dengan en adha, kitaorg decide buat kat situ je.


Serius aku takut sangat sebab tak pernah le aku kena masuk ward sepanjang hidup aku. Lagipun, dari apa yang aku baca ramai cakap D&C ni sakit. Takut!!!!. Pukul 1 dah masuk ward. Doc suruh aku rest and tidur. Memang tak la kan aku nak tidur. Pukul 3.30 aku masuk OT. Doc bagi ubat bius, 2 saat pastu aku dah tak sedar apa-apa. Sedar-sedar dah ada balik dalam ward.hahahah..Tengok jam dah pukul 3.50.aikkk..kejap je and tak rasa apa pun.Terus tanya nurse "mana husband saya,saya nak balik"..T_T


5.30ptg dah setel semua, aku pun pulang..Badan memang rasa lemah. Tapi still larat la nak jalan-jalan. 


5 Mei 2011
Another visit to PPUM. Nothing much. Sebab aku pun dah wat D&C kat specialist tu, so dia nak scan pun tak guna katanya. Cuma aku ada tanya kenapa aku boleh miscarriage. Katanya, dalam 10 pregnancy akan ada 2-3 kes yang miscarriage untuk 1st pregnancy. Rahim aku takde problem apa and katanya sometime janin tu dah tau dia tak sihat and dia akan gugur sendiri. Macam kes aku, baby aku tak develop. Even dia survive pun maybe akan cacat kalau lahir kata doc.


Aku ada tanya ada ke sebab aku langsung takde alahan menunjukkan yang baby aku tak sihat. Katanya tidak. Sometimes ada orang dah masuk 12 weeks ke atas baru akan kena alahan and ada gak yang takde alahan sebab faktor genetik. Yang ni aku agree sebab mama memang langsung takde alahan masa pregnantkan kami adik beradik. Langsung takde muntah-muntah and elok je deliver kami secara normal.


Ramai yang cakap aku dengan en adha sangat tenang hadapi semua ni. Kami positif and redha dengan ketentuan_Nya. Tak guna untuk kami menangis beria-ria untuk benda yang dah takde. Tapi aku syukur sangat sebab Allah mudahkan semua urusan aku. Dari aku pregnant sampai la aku miscarriage. Aku takde sakit-sakit macam yang aku baca pengalaman orang lain. And aku tau baby aku sangat baik and sayang kat aku sebab dia datang cara baik and dia tinggalkan aku pun dengan cara baik.


We will always love you baby ;(


p/s: sentiasa percaya pada ketentuan-Nya

9 comments: (+add yours?)

hanidatul shatira said...

i folo ur story...sedihnya...me miscarriage jugak...2 times...4 weeks n 5 weeks...hhuhuu...sabar k...insy..rezeki tu tuhan yang tentukan...kot kot akan datang ada lagi....

adlyn833 said...

hanidatul>>thanks sudi drop by.2 times?u lagi tabah.insyaAllah,tuhan akan bagi rezeki lain.kena sentiasa percaya pada ketentuan-Nya.

Mama Hasya said...

sedih la baca entry ni..ita pun masa pregnant amaanii dulu bleeding gak..tapi syukur sgt2..allah panjangkan umur amaanii..takpe insyaallah ada rezeki lagi..allah lebih sayangkan baby adlyn tu..

hanidatul shatira said...

tabah tu wajib dear sebab kalau nak meraung je sampai bila kan??life must go on....u too k....orang kata afta miscarriage ni senang nak conceive....entahlah..i still hope ada rezeki untuk kami nanti..

adlyn833 said...

mama>>ooo..ita pun bleeding ye hrtu.Alhamdulillah amani sihat dan comel skrg ;P
doakan ye kami dapat rezeki lagi lepas ni

adlyn833 said...

hanidatul>>betul tu.tak baik pun nak menangis pada benda yg dah takde.macam kita tak redha plak.i doakan u dikurniakan rezeki lagi lepas ni ye.jangan sedih2 tau ;P

^^mrs.deana^^ said...

dear,part las ni mmg touching..klu sy d'tmpt awk agknye mmg traumala..alangkn sy yg abort x tgk dgn mata sndiri pn dh nanges,ni kn plak awk blh amek bb 2 kt toilet bowl!Sedihnya....bezanya,awk kna dnc,neway kna rest 2-3month..Insya-Allah,rzeki psti akn dtg lg mnanti..

adlyn833 said...

deana>>terpaksa D&C sebab still ada darah yang tinggal. kita doa sama-sama ye semoga kita dapat rezeki lagi lps ni

Eika Azis said...

sedihnye baca cerita awak... tabah betul awak... insyaAllah ada rezeki awak nanti... kita doa banyak2 ye...

Post a Comment

any idea or comment?just drop here