Saat Dia Diambil-Part I

Sepanjang aku pregnant, aku langsung takde alahan. Loya-loya ada la.Tapi aku kuatkan semangat. And aku rasa baby aku pun tau kot yang aku sebatang kara. So,kalau aku asyik alahan sape la nak layan aku. Love you baby!!!. Cuma aku memang kuat sangat makan. Even pukul 3 pagi pun aku boleh terjaga sebab lapar ;P


Bila pregnant tapi suami jauh di mata, memang kena berhati waja. Independent tu wajib. Alhamdulillah, aku boleh harungi semua tu. Sehinggalah dugaan melanda.....


23 April 2011
Aku ada check up kedua. Tapi aku tak gi klinik yang aku g first tu sebab aku dah hilang kredibiliti dengan doctor kat situ. Sebab dia scan tak nampak memula. Konon nak dapat opinion dari doctor lain. Klinik ni pun kawan aku yang suggest. TAPI, jawapan yang lebih mengejutkan, dia suruh aku gugurkan je kandungan aku sebab katanya aku mengandung luar rahim.WT*!!!Siap suruh aku g hospital untuk wat D&C. Sebab apa dia suruh aku wat camtu, sebab dia pun tak nampak baby aku.
Masa dalam bilik doctor tu, aku relax je tapi once keluar je, terus rasa sayu. Terus call en adha, dengar suara dia,aku terus menangis maha dasyat. En adha terus cakap nak balik KL.Terus text Yah cakap tak jadi join dia.Aku ada janji dengan dia nak g Pesta Buku. Lepas tu dia plak call.Nangis lagi. Drive balik rumah sambil nangis.


Kawan bidan aku si Syafak plak call bila aku dah sampai rumah. Dia suruh aku jangan caye cakap doctor tu. At least cari opinion lain before buat apa-apa. Sebab katanya, aku tak sakit and tak bleeding. Kalau luar rahim, aku akan rasa sakit sangat dan akan bleeding dengan teruk. Time ni aku rasa tenang sikit.


En adha sampai,lepas rest and discuss, kami terus g cari klinik yang ada gynea specialist. Dari Columbia Asia sampai ke KPMC,Puchong semua gynea cuti.Memang camtu,gynea selalu ada office hour saja. Maka malam tu kami g makan-makan bersama kawan-kawan. Semua bagi semangat kat aku. Bayangkan dapat berita camni pada hari anniversary kami. Memang sedih ;(


24 April 2011
Aku dapat tau ada 1 klinik specialist ni buka on wekend. So,kitaorg g sana. Doctor cek through vagina and result nya adalah menggembirakan. Terus nampak si baby di dalam. Doc cakap, ikut saiz baby baru 5 weeks,sedangkan ikut LMP aku dah 8 weeks. Time tu hati aku dah tak sedap. But, dia cakap takpe since period aku irregular, so LMP maybe berubah. Next week kena datang lagi untuk tengok baby ada development atau tak. Balik ke rumah dengan senyuman walaupun aku dah rasa something yang tak berapa best :(


27 April 2011
Tetiba malam tu aku kuar brown spotting. En adha memang ada kat KL sepanjang minggu ni sebab dia ada kerja kat Subang. Alhamdulillah...at least aku tak risau sangat kalau apa-apa jadi. Aku tak g klinik pun sebab aku ingat takde apa-apa. Lagipun sikit je and aku tak sakit.


29 April 2011
Dari brown spotting dah jadi red. Terus minta kat manager aku nak g klinik. Waktu lunch en adha datang amik terus g specialist. Doc scan and cakap jangan risau. Baby aku ok. Dia bagi ubat tahan darah and MC untuk hari tu. If bleeding lagi dia suruh datnag on Selasa untuk sambung MC. So, aku hanya bed rest . Tak boleh wat apa-apa. Semua en adha yang buat. Kesian sangat tengok dia time ni..


30 April 2011
Parents datang ke KL. Disebabkan aku dah bleeding, plan nak balik kg terus cancel. Mama datang tolong jaga aku kat rumah. LAgipun, en adha still kerja even hari sabtu pun. Aku still bleeding. Sepanjang duduk rumah, aku asyik search tanda-tanda nak miscarriage supaya aku dapat bersedia mental dan fizikal.
Malam tu aku cakap kat en adha, andai kata baby ni memang bukan rezeki kita, redhakan dia pergi. Mungkin tuhan ada  perancangan lain untuk kami.


2 Mei 2011
Pukul 4 pagi en adha dah gerak balik Kemaman. Dia kena kerja hari Isnin tu..Parents aku pun balik gak tengahari tu. Mama ajak aku balik kampung sebab dia risau aku tinggal sorang-sorang kat KL. Tapi aku malas nak sambung MC dah. Tambah plak aku baru je kerja.Aku still bleeding sampai ke malam. Malam tu aku memang tidur tak lena. Every hour aku terjaga. Risau sangat kalau tetiba aku sakit tengah-tengah malam, sape ke nak bawa aku g hospital. Sampai aku cakap kat baby aku "kalau baby rasa nak keluar, mama dengan babah redha. Tapi biarlah dengan elok, jangan bagi mama sakit ye. Mama sorang-sorang. Kalau mama sakit malam ni takde sape nak bawa mama g hospital" :(


akan bersambung.....

7 comments: (+add yours?)

^^mrs.deana^^ said...

dear,sye pn mse mula2 pgnen pn cm2,xde lgsg alahan loya ke,muntah,mabuk.cma pning2 biase je..tp awk bleeding lma jgk ea,mse sy 1st bleeding kua red sport trus..ble search kt tenet klu 1st trimester xde alahan hormon dlm bdn kte ni skit sbnrnya...x sbr nk tgu next entry..

hikari said...

insyaAllah.. setiap perancangan Allah ada hikmahnya.. hope adlyn byk2 sabar eh..(orang luar senang la cakap- sabar..sabar..), tapi adlyn sendiri kene bangun..kuat semangat ok.. Alhamdulillah, Adlyn pernah merasa nikmat seorang ibu, berbanding rakan TTC yang lain.. ceria ok~!

adlyn833 said...

deana>>tak semestinya.sy dah tnya doc.katanya ada gak yg xde alahan lgsg.mcm sy sebab faktor genetik.mak saya dulu memang takde alahan.so,saya sama macam mak saya

adlyn833 said...

hikari>>thanks dear. saya tenang je hadapi semua ni. alhamdulillah sebab saya dah rasa nikmat jadi ibu even kejap. Saya doakan rakan2 TTC lain pun akan berjaya lepas ni,k. jangan putus asa tau

^^mrs.deana^^ said...

btul jg 2,de jg org xde alahn lgsg smpi 9bln.tp mmg x smua org yg xde alahan,klu ikt mak sy mmg mbuk,muntah2 truk,tp xde plak trun kt sy ni...hehehe.ppe pn smua 2 brgntg pd hormon kte...

Putri Qaseh said...

Dear, I'm so sad with your story..Takziah, sabar byk2..Perancangan Allah tu adalah yg terbaik..

adlyn833 said...

putri>>thanks for drop by.i sentiasa percaya dengan ketentuan-Nya.ada rezeki tak kemana kan

Post a Comment

any idea or comment?just drop here