Tak Payah la "PRIHATIN" Sangat

Manusia ni ada banyak kategori. Sepanjang hidup aku ni dah ramai sangat aku jumpa kategori manusia ni.
Tapi sejak dah setahun berkahwin ni, tetiba ramai plak yang jatuh dalam kategori manusia "Prihatin".
Baru kawin 3 bulan, dah mula ada tanya-tanya


"dah ada isi ke"
"bila lagi nak bertiga"
"korang ni planning ke"


Tapi aku memang ramai tak tanya. Mungkin aku dikelilingi dengan masyarakat yang memahami sensitiviti orang lain. Bukan la takde langsung kan, tapi kurang. Ada gak yang cam sengal ubi, sampai aku upload gambar kereta kat FB, tetiba komen "dah ada good news ke"?. Desperate nya la nak tau pasal aku. Yelar, aku memang jarang nak upload apa-apa kat FB. Aku tak suka. Takde privacy dan sebab ramai sangat yang "PRIHATIN" kan.


Bila dah pregnant, memang ramai tak tau. Aku ingat lepas aku pregnant, takde la golongan-golongan PRIHATIN ni nak ganggu hidup aku. Tapi bila aku miscarriage, soalan-soalan yang aku terima lagi sakit hati dari sebelum aku pregnant. Masa aku belum pregnant, aku boleh lagi terima soalan-soalan yang berkaitan, tapi dalam  keadaan aku tengah sedih, tetiba orang tanya benda tak sepatutnya, aku sakit hati ok...sedih semua ada :(


"ko gugur sebab ko tak jaga betul-betul ni"
"i rasa u miscarriage sebab u banyak wat kerja rumah, lagipun u stay alone kan..husband u dok jauh kan"
"early pregnancy better stay dengan husband, at least ada orang jaga"


Dan banyak lagi komen-komen yang menyakitkan hati aku. Kang aku cakap akal pendek, semua yang cakap tu golongan bijak pandai. Serius wei, ibu mana sanggup nak gugurkan anak dia sendiri?Aku sejak tau aku pregnant, aku memang jaga semua benda. Susu yang menjadi musuh utama aku pun aku paksa gak untuk telan. Makan plak tak pernah skip. Setiap jam kot aku makan.


Pasal kerja rumah, memang aku tak buat. Tambah plak aku dok sorang. Apa sangat benda nak wat. Setakat iron baju je. Laundry memang akan tunggu en adha yang wat bila dia balik weekend. Masak? Memang aku dah cuti dari masak sejak pregnant sebab balik kerja aku memang letih yang teramat. Pukul 9 aku dah tidur. So, before balik rumah aku akan tapau makanan siap-siap tak pun ajak Yah teman aku makan.


Pada yang pasangan yang LDR cam aku je tau camne perasaan berjauhan dengan suami dan pada masa sama kita pregnant. Memang perit tapi pada aku tu adalah dugaan. Orang bercakap memang senang tapi orang tak tahu sebab diaorang tak lalui apa yang kita lalui.


Pada aku rezeki untuk aku belum sampai. Serius aku sedih bila terima komen-komen camni. Selamat en adha ada. Thanks hubby...Katanya, kalau kita jaga elok camne pun, kalau tuhan dah kata takde rezeki, dia pergi juga. Ada kebenarannya gak. Korang bayangkan kalau budak pregnant luar nikah, g telan macam-macam benda, nenas la, coke la...tapi kalau tuhan kata baby dia selamat, lahir gak baby tu kat dunia.


Aku amik yang positif je. Mulut oarang memang tak boleh tutup. Anggap je mereka-mereka ni golongan yang tarlampau "PRIHATIN". Terima kasih ye semua...


Kepada mommy to be yang masih LDR macam farah dan yang lain-lain, kuatkan semangat demi anak tercinta. InsyaAllah, tuhan ada bersama kita. Walaupun suami tercinta takde di sisi, tapi anak kita tetap ada bersama 24 jam sehari. Aku doakan semua mommy to be semua berjaya mengharungi dugaan mengandung dan lahirkan baby-baby yang comel (*_*)


p/s: ada hikmah yang tersembunyi,akhirnya en adha dah dapat tukar ke KL.alhamdulillah...

9 comments: (+add yours?)

~Yun~ said...

dear,yun pn penh misscarriage,orng yg xphm je nk ckp mcm2 kat kite,pdhal mase tu kte da la tgh bersedih..semua tu rezki Allah yg bg,kdng2 kite jg betul2 pn,kalau da Allah xmo bg rezki time tu,kte kenela terima kan..orng yg xphm mmg mulut cm2,saba k dear..elakkan diri dr orng2 yg sgt prihatin tuuuu..hehe!

adlyn833 said...

yun>>tula kan.patutnya bg la semangat ke apa ke.ni tak.memang malas nak layan diaorg ni. biarlah org nak ckp apa.mulut org kita tak bleh tutup..anyways,thanks ye yun.mungkin org yg pernah alami je yg fhm perasaan lyn ni.

^^mrs.deana^^ said...

dear adlyn,biasela mulut mnusiakn..pe pn kte kna sbar dgn mnusia2 yg cmni..dh mmg d'tkdirkan xde rzeki nk wat cmne,klu kte trs prsalahkn dri pn x guna jg,bnda dh brlaku mst de hikmahnya,mgkin lps ni de rzeki yg lbih baik lg..Insya-Allah.

Shape Of My Heart said...

Ambil yg bermanfaat jer komen2 tu,yg rasa x betul jgn di layan..take care kesihatan baik2

adlyn833 said...

Deana>>tula kan..mulut manusia,bukan kita boleh kawal.kita doa sama2 rezeki yg kedua utk kita,k

adlyn833 said...

shape of my heart>>thanks ye...yg baik je i jdkan panduan ;P

qaseh johanna said...

same la naseb kite ni..bile dah setahun..makin ramai yg bertanya..

dah belom rezeki kita..kita redha jela ye..

same2 penah mscarrge..tp tu pon org xphm gak..apepon..semoga kita tabah ye..

adlyn833 said...

qaseh>>thanks ye sudi drop kt blog ni.. ;P
kita 1 kapal la ye.sama2 doa semoga dikurniakan rezeki kedua.InsyaAllah...

Eika Azis said...

xpe awak.. at least awk pernah pregnant, kite x pernah... insyaAllah ade la rezki nnt ye... sabar ye..

Post a Comment

any idea or comment?just drop here